Георги Христов, „Полимекс“: Имам запитвания от гръцки агрофирми, които искат да се установят у нас

Нашият данък печалба е в пъти по-нисък от този в съседната държава, ДДС също е по-изгоден

цветеОколо десетина гръцки фирми с бизнес в сферата на земеделието са се свързали със собственика на „Полимекс София“ Георги Христов, за да научат повече за българските условия. От 15-20 г. нашето дружество, което изгражда оранжерии и поливни системи у нас, работи с гръцки фирми-доставчици, с които поддържа отлични отношения.

Най-напреднала в намеренията си да установи клон у нас е фирма, която създава разсади за декоративни цветя и растения, разказа пред АгроПловдив Христов.

Гръцкият производител има 60 дка оранжерии и 150 дка открити площи до град Маратон, който е близо до Атина. Намерението му е да закупи земеделска земя у нас. Към момента гръцкият мениджър е регистрирал българска фирма и е огледал парцели около Стара Загора и Пловдив. Планира да построи малка оранжерия върху 2-3 дка, а също и да разполага със земя на открито от около 10 дка. „Когато си говорехме за положението в родината му, човекът каза буквално следното: „Те искат да ни изгонят от Гърция“, цитира Георги Христов. Той поясни, че българският корпоративен данък е „благодат“ за гърците и е в пъти по-нисък, ДДС също. Инвеститорът, за който шефът на „Полимекс София“разказа, възнамерява още да подготви проект за изграждането на оранжерията, с който да кандидатства у нас по Програмата за развитие на селските райони.

Намерения да преместят бизнеса си у нас имат и фирмите, които произвеждат оранжерии, а също и системи за капково напояване и друга поливна техника.

„Още от 2008 г. с началото на световната криза те започнаха да се интересуват от българските условия, но се надяваха, че нещата в Гърция ще потръгнат. Сега имам усещането, че ще предприемат реални стъпки да създадат бизнес у нас“, са наблюденията на Христов.

1 Comment

  1. производител каза:

    ЕХ горките мислят си ,че тук е като в Гърция.С 50декара правиш бизнес .В бг с 50дк си никои и нищо не можеш да постигнеш за програмите па да не говорим ако нямаш вучо в политиката няма да те одобрът!Още първата година циганитеще ще окрадът реколтата а оранжериите ще нарежат за скрап под мотото гладни сме и берем желязо.

Leave a Comment