Делят „Напоителни системи“ на 2 дружества – търговско и държавно

Едната фирма ще се занимава с кризисни отводнявания и ще се финансира от бюджета, другата ще продава поливна вода
Напоителни системи

„Напоителни системи“ от години запада и не осигурява нужната вода за земеделието

„Напоителни системи” ще се преструктурира като се раздели на две предприятия, решиха днес в Министерството на земеделието и храните. Работна група към МЗХ ще подготви до средата на юни административното разделяне, като дейностите по отводняване ще се обособят в държавно предприятие, а тези по напояване да си останат в Търговско дружество. По този начин бюджетът ще поеме издръжката на работите по превенция от бедствия и наводнения, която в момента се финансира от търговската дейност на „Напоителни системи” и заради, която дружеството прави разходи, които не се покриват от държавата. Така следващото правителство ще може да вземе окончателното решение за отделянето на дейностите.

Дължимите заплати на служителиот „Напоителни системи” ЕАД ще бъдат изплатени до края на месец април. Задълженията към 600 служители на държавното дружество са 2.5 милиона лева. За последно те са получили възнаграждания през декември. Това съобщи изпълнителният директор на дружеството Стайко Ганчев след среща на министъра на земеделието и храните проф. Иван Станков, с лидера на КТ Подкрепа д-р Константин Тренчев и с представители на синдиката. В момента са забавени заплатите в три от клоновете на дружеството, уточниха от синдикатите. Освен това са необходими още няколко милиона лева за незабавно плащане на закъснели сметки за ток, както и за материали.Анелия Иванова от федерация „Земеделие“ към КТ „Подкрепа“ определи миналата седмица по БНР ситуацията в държавното дружество „Напоителни системи“ като бедствено.

По думите й голяма част от тези помпени станции, които работят в момента на Дунав, са изключително остарели и морално, и технически.

„Държавата въобще не помисля затова да инвестира в нова техника, която, може би, ще бъде и по икономична енергийно.

„Проблемът може да се яви от страна на НЕК например, защото беше поставен този въпрос, че имат задължения към електроразпределителните дружества и че те са отправили заплахи, че ще спрат тока точно на тези клонове. Тогава вече със сигурност ще имаме заливане на цели населени места“, каза Иванова.

 

Leave a Comment