МЗХ публикува проект на наредба за семена картофи, която вече е обнародвана

картофиНа 28 август, петък, в сайта на земеделското министерство бе публикуван проект на наредба, която вече е обнародвана на 4 август т.г. в Държавен вестник. Става въпрос за Наредба № 15 от 24 юли 2015 г. за търговия на предбазови, базови и сертифицирани семена картофи от съответните класи на пазара на Европейския съюз. Нормативът влиза в сила от 1 януари 2016 г.

С наредбата България въвежда единните наименования на класовете в рамките на Европейския съюз, заедно с характеристиките за всеки клас. В тях се включват условия за пускане на пазара на семена картофи и на партиди семена от картофи като съответен клас на Съюза. Те се отнасят до наличието на вредители, картофи от други сортове и картофи с петна, спаружване, земен примес или чужди тела. Ограничаването на броя на поколенията е необходим начин за намаляване на фитосанитарния риск от вредители в латентна форма.

Новата наредба отменя Наредба № 78 от 31 май 2006 г.

Класовете, които се въвеждат са при предбазовите семена –“клас PBTC на Съюза“ и „клас PB на Съюза“. Базови семена картофи може да се предлагат на пазара като „клас S на Съюза“, „клас SE“ и клас Е. Сертифицирани семена картофи може да се предлагат като „клас A на Съюза“ и „клас B на Съюза“.

 

 

Leave a Comment