100% скок на оранжерийните краставици, доматите падат с 20 на сто

Ябълките и прасковите поевтиняха за месец със 7 до 10%

краставици и доматиТрадиционно за месец август цените на голяма част от плодовете и зеленчуците поевтиняват. На месечна база е отчетен спад на цените на полските домати и зеления пипер, като поевтиняването е около 20%, показва анализът на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ).

Спрямо предходния месец е отчетен спад и на цената на картофите с 3.6%.

Необичайно за този летен месец е значителното поскъпване на краставиците, което е особено силно изразено при оранжерийните краставици близо 100%. Цената на полските краставици е с 26% по-висока спрямо предходния месец, а на корнишоните съответно с около 30%. Причината за този скок на цената на краставиците през месеца е недостатъчното предлагане на пазара, а в същото време има голямо търсенето. Спрямо същия месец на миналата година цените на полските краставици и корнишоните са малко по-ниски, съответно с 2% и 6%. Цената на оранжерийните краставици бележи ръст на годишна база от 70%.

При цените на плодовете се наблюдава понижение на месечна база, като поевтиняването на ябълките и прасковите е 7 – 10%. Леко отклонение надолу спрямо предходния месец има при бананите – 1%, а дините се търгуват на цените от миналия месец. През август на пазара започна предлагане на българско грозде, като цената му в началото на месеца е около 1.80 лв./кг, а през последната седмица то се търгува на едро на цена от 1.60лв./кг.

През месеца се запазва устойчивата възходяща тенденция при движението на цената на лимоните, като поскъпването им на месечна база е 16%.

В сравнение със същия месец на миналата година цените на плодовете и зеленчуците имат разнопосочни тенденции. През август 2014 г. цените на доматите бяха необичайно високи за тази част от годината. През август тази година цените на полските домати са 15% по-ниски, а при оранжерийните домати поевтиняването на годишна база е 17%.

Спад на цените спрямо същия месец на миналата година има при картофите – 7%, а при зеления пипер е отчетен ръст на годишна база от 19%. През това лято са отчетени по-високи цени на някои плодове, като дините са с 21% по-скъпи в сравнение със същия месец на миналата година, прасковите поскъпват на годишна база с 6% и бананите със 17%.

Поевтиняване на годишна база е отчетено при ябълките – 10%

За пореден месец е отчетен спад на цената на фасула, като през август поевтиняването му на годишна база е 24.5%. Тенденцията на спад на цената на захарта се запазва, но низходящият тренд е по-слабо изразен и спрямо август 2014 г. цената е с 2.4% по-ниска.

Цената на брашното през месеца няма промяна на годишна база.

В едногодишния период април 2014 – април 2015 г. кривата на цената на едро на слънчогледовото олио имаше стабилен характер и се задържаше на ниво 1.90 – 2.00 лв./л. От април настоящата година се наблюдава възходящ тренд, в резултат на което средномесечната цена на олиото през август тази година е с 9.5% по-висока.

Яйцата през август 2015 г. се търгуват на едро на малко по-висока цена спрямо същия месец на предходната година, като поскъпването на годишна база при тях е 5.6% (1ст./бр.). Цената на ориза е с минимално отклонение нагоре от 1%.

 

Leave a Comment