Вместо да помага, общински кмет спря инвестициите в тържище „Родопи 95“

Вече година и половина Пламен Спасов отказва да подпише подробен устройствен план и така блокира развитието на дружеството

стоково тържище "Родопи 95"Кметът на община „Родопи“ Пламен Спасов спря инвестициите в най-голямото тържище в страната – „Родопи 95″АД, което е близо до село Първенец. За целта са използвани чисто административни способи, разказват от тържището.

Без одобрен подробен устройствен план (ПУП) тържището, което е върху 216 декара, не може да направи нито една сериозна инвестиция. Дори няма право да изгради ограда. Затова от дружеството още преди две години и повече са разработити ПУП  и са го внесли за одобрение от Общинския съвет на „Родопи“.

На 27 март 2014 г. съветниците са гласували ПУП-а. Оставало е само кметът Пламен Спасов са се подпише, за да се спази процедурата и уникалното тържище със 7000 акционери да има законно утвърден план.

Оттогава досега са изминали почти година и половина, през които Спасов, без да има забележки към ПУП, просто отказва да го подпише. Контактът с него се оказал силно затруднен, твърдят от управата на тържището.

„Имахме намерения да свържем обратните води на тържището с централния тръбопровод, който минава под шосето Коматево – Първенец“, обяснява изпълнителният директор на „Родопи 95“ Христо Панайотов. „Срамота е най-голямото тържище в България да не е канализирано“, възмути се той. Но без ПУП това не може да стане.

Освен това от дружеството са искали да преустроят в складове сградите на някогашното консервно предприятие, което не работи от десетилетия. „Там биха могли да се отворят нови складови площи върху 32 декара“, посочва Панайотов. Но и това намерение е блокирано от Пламен Спасов. Така тържището губи приходи, а акционерите му, които са жители на общината – дивиденти.

Куриозно е, че стоковото тържище не може да доизгради и оградата си без одобрен ПУП. Това се вижда от тазгодишната кореспонденция между „Родопи 95“ и общината. Затова директорът предлага на общината с чувство за хумор вместо ограда да постави кашпи с цветя. Но, засега отговор няма.

Мълчаливият отказ за одобрение на ПУП на тържището от кмета Пламен Спасов е обжалван пред Административния съд на 7 юли тази година. Заради лятната ваканция решение все още няма.

АгроПловдив опита да се свърже с кмета на община „Родопи“, за да попита защо човекът, който трябва да помага на местния бизнес, на практика му пречи. Пламен Спасов обаче не бе открит както в службата, така и на мобилния му телефон, най-вероятно заради предизборния период.

 

Leave a Comment