Броят на птиците във ферми се е увеличил с 10.5% за две години

Държавата показва ангажимент към сектора с програмата за хуманно отношение и с приоритетното точкуване на проектите по ПРСР
Васил Грудев при откриването на конференция "Птицевъдство 2015"

Васил Грудев при откриването на конференция „Птицевъдство 2015“

За последните две години броят на птиците в страната се е увеличил с над 10,5%, съобщи днес на международната конференция „Птицевъдство 2015“ в Хасково зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев. Общият им брой достига 14,6 милиона в края на 2014 година. Статистиката показва също, че през 2014 г. у нас са били произведени над 1,2 млрд. яйца, а птичето месо и техните субпродукти са 101 993 тона.

Като стимул за бързото развитие на птицевъдството Грудев посочи подпомагането с национални средства по програмата „Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отглеждане на птици”. Министерството определя птицевъдството като приоритетен сектор и това се вижда от завишеното точкуване на проекти по Програмата за развитие на селските райони 2013-2020 г.

„Секторът може да разчита и на подпомагане по схемата за държавна помощ, която се предоставя на земеделски производители за намалена акцизна ставка върху газьола“, припомни още Васил Грудев.

 

 

Leave a Comment