С 21% е нараснал вносът на зеленчуци, с 3.5 на сто е намалял износът

640_6c7f6b930f2f547fe44fc0c7af515351По предварителни данни на НСИ, през първите шест месеца на 2015 г. в страната са внесени 134,4 хил. тона пресни зеленчуци и 120,7 хил. тона пресни плодове, съответно с 21,1% и 1,5% повече спрямо същия период на предходната година. Това показва оператвният анализ на МЗХ. За сравнение: Според Аграрният доклад от 2014 г. производството на пресни зеленчуци от открити площи (без картофи и зърнено-бобови култури) през 2013 г. възлиза на 355,3 хил. тона. През 2013 г. производството на оранжерийни зеленчуци е в размер на 93,8 хил.тона.

Най-голям принос за ръста на общия внос на пресни зеленчуци има нарастването на доставките на картофи и домати, съответно с 38,3% и със 73,5%.

При пресните плодове, водещ остава вносът на видове, каквито не се произвеждат в страната като банани и цитрусови плодове. Съществен дял заема и импортът на ябълки, който нараства с 2,5% на годишна база, до 23 хил. тона. За 2013 г., отново според Аграрния доклад, общото производство на ябълки в страната е било 55 013 тона.

През първото полугодие на 2015 г. износът на пресни зеленчуци намалява с 3,5% на годишна база, до 9,8 хил. тона, а износът на пресни плодове – с 2,7%, до 17,2 хил. тона. В рамките на периода се наблюдава чувствително намаление на износа на лук и зеле, докато износът на картофи и домати нараства значително (съответно със 126% и близо три пъти). При пресните плодове, най-голям принос за намаление на износа има регистрираният по- малък експорт на ягоди, черупкови плодове, праскови и ябълки.

Leave a Comment