ДФ одобри „Земеделие“ одобри първите 221 проекта

тракторДържавен фонд „Земеделие“ одобри 221 проекта по отворената за последно мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства“ от предишната Програма за развитие на селските райони. Те са само част от проектите, които ще получат финансиране. Списъкът бе одобрен в петък от Експертната комисия по прозрачност. Общият размер на субсидията на първите заявления е над 29 милиона лева при обявен бюджет от 100 млн. лева.

Мярката бе отворена за една седмица през септември, като изричното условие бе, че по нея може да се кандидатства за закупуване на земеделска техника.

В рамките на извънредния прием бяха подадени 1006 проекта, като след направена предварителна проверка от Фонд „Земеделие“ избраха 784. Общата финансова помощ, която е заявена по тях, е малко над 147 милиона лева – това е 150 процента от наличния бюджет по мярката.

Минималният размер на общите допустими разходи по един проект възлиза на левовата равностойност на 15 хиляди евро, а максималният размер не може да надвишава 500 хиляди евро. 

Прочети още: ДФЗ: 78% от проектите по мярка 121 са с шанс за финансиране

Leave a Comment