Св. Русалов: След 7 срещи министър Горанов се съгласи с НАЗ за нивомерите

Ще има пререгистрация на съдовете за съхранение на горива, зърнопроизводителите остават в стачна готовност до публикуване на наредбата към Закона за ДДС
Светослав Русалов

Светослав Русалов

„На 7-та среща с финансовия министър Владислав Горанов най-после постигнахме съгласие за съдовете за съхранение на горива, които ползват зърнопроизводителите. Трябваха ни 10 месеца, 4 обсъждания в парламентарната комисия по земеделие и храни, срещи с Държавната комисия по метрология и контрол и с Българската петролна и газова асоциация, и един летен символичен протест, за да стигнем най-после до публикуваната на страницата на финансовото министерство проектонаредба.“ Така Светослав Русалов, председател на Регионалния съюз на зърнопроизводителите в Пловдив и зам.-председател на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) коментира трудно постигнатата промяна в нагласата на финансовия министър да бъдат монтирани нивомери и фискални устройства към цистерните на земеделските производители.

„Оставаме в стачна готовност до публикуването на наредбата в Държавен вестник“, допълни Русалов. Припомняме, че НАЗ бе взела решение от 12 октомври да започне протестни действия срещу Закона за ДДС, където бе регламентирано поставянето на нивомери при цистерните на земеделците.

По сведение на Държавната комисия по метрология и контрол при извършените преди близо два месеца проверки на операторите на горива, при съдовете на фермерите не са отчетени нарушения или контрабандни количества.

Отмяната на задължението за поставяне на нивомери и фискални апарати не важи за вкопаните в земята съдове за горива, според проекта на наредбата. От финансовото министерство са се обосновали, че там няма как да се измерят обемите на цистерните и количествата нафта в тях, така че да се проконтролират и затова изискването за тях ще остане. Общо около 8000 са резервоарите на земеделските производители, малка част от тях са вкарани под земята.

От Министерството на финансите са обявили, че ще бъде направена пререгистрация на съдовете, тъй като информацията за тях е объркана. След това ще бъде направен анализ на риска.

 

Leave a Comment