Глоби до 5 хил. лв. отнесоха продавачи на пойни птички в Пловдив

Щиглец, познат още като кадънка

Щиглец, познат още като кадънка

Продавачи на защитени пойни птици, предлагани на Руския пазар в Пловдив, отнесоха глоби до 5 хиляди лева, съобщиха от Регионалната инспекция по околна среда и води в града на тепетата.

На 8 ноември експерти от инспекцията и служители на III РПУ на МВР – Пловдив са извършили проверка на пазара и са попаднали на нелегалните търговци. Резултатът: конфискувани са 75 защитени вида, от които 20 щиглеца и 55 елхови скатии. Някои от продавачите успели да избягат.

Пойните птици са пуснати на свобода в околностите на Пловдив.

Освен посочената санкция, чиито размер е определен в Закона за биологичното разнообразие, нарушителите са глобени допълнително за всеки защитен вид с по 40 лева.

Според Закона за биологичното разнообразие се забранява улавянето и убиването на защитени птици, преследването и обезпокояването им, особено в периодите на размножаване; унищожаването или вземането на яйца, както и разрушаването или преместването на гнезда; притежанието, отглеждането, пренасянето и търговията с тях, а също – препарирането, притежанието, пренасянето и износа им извън граница.

Leave a Comment