Ваньо Танов заплашил шеф на „Лукойл“

Митничарите са безпомощни и некомпетентни спрямо новата техника, твърдят от нефтената компания
Директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов

Ваньо Танов и „Лукойл“ пак са кризисни отношения

„Ръководителят на Агенция „Митници“ Ваньо Танов продължава своя кръстоносен поход срещу най-голямата компания в страната“, пише в специално пресъобщение, разпространено днес „Лукойл“. Той използва всеки повод, включително своята и на служителите си некомпетентност, за да нанася удар върху името и престижа на компания без всякакви основания. Освен това Танов бил заплашил ръководителя на „Лукойл Нефтохим Бургас“, за което компанията е подала сигнал до финансовия министър Калин Христов.

Съобщението е по повод разпространената от Агенция „Митници“ информация за дисциплинарно производства срещу митнически служители в Бургас. Според нефтената компания с новината отново се прави опит да се накърни името на „Лукойл“ като се внушава, че има незаконно източване на огромно количество горива.

От „Лукойл“ дават своята версия за скандала. Според нея на 8 април поради преминаване към нова система на разплащане със своите клиенти „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД е решила да се възползва от законното си право да направи проверка на измервателни системи. Дружеството се е обърнало към митница – Бургас с искане за целите на метрологичната проверка нейни служители да демонтират част от пломбите. „Това по никакъв начин не променя верността на техните показатели“, се уточнява в прессъобщението. Два дни по-късно, преди приключване процедурата по метрологичната проверката, служители на митници – Бургас, отново поставят митнически пломби на измервателните устройства и така се преустановява възможността за провеждане на проверката.

На 11 април 2013 г. „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД е получила писмо за съответствие от Агенция „Митници“, с което се удостоверява, че фирмата е изпълнила напълно и своевременно новите изисквания на Закона за акцизите и данъчните складове.

„С вчерашното си съобщение, което по същество представлява чисто вътрешномитнически проблем и разчистване на сметки между служители на агенцията, отново се прави опит да се създаде пред обществеността усещането, че в „Лукойл“ има нещо непрозрачно и се извършват незаконни действия“, пише в съобщението. „Вместо да признаят факта, че огромните средства, вложени в така наречената прецизна техника, не дават необходимия резултат и че въпреки милионите, вложени от държавата и още повечето милиони, вложени от „Лукойл“, Агенция „Митници“ и нейните служители са безпомощни да се възползват от тази прескъпа техника.“

„За обществото ще остане тайна, че само 24 часа по-късно Агенция „Митници“ заявява, че „засега“ не вижда основание за отнемане на лиценза на нефтопристанище Росенец и че става дума за нарушения на митнически служители, а не на такива на компания „Лукойл“, просължава прессъобщението.

Повод за него са уволненията, които настъпиха през седмицата в митницата. Бяха уволнени шефът на митничарите в Бургас и още трима негови подчинени, които създавали условия за манипулиране на данни и за извеждане на акцизни стоки без контрол в данъчния склад – нефтопристанище Росенец на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД.

 

 

Leave a Comment