Защо един музей на розата струва колкото 1000 декара живи рози?

Проектът на Музея на розата в Казанлък

Проектът на Музея на розата в Казанлък

Автор: Надя Петрова

Днес правителството отпусна от бюджета 500 хил. лв. за „довършване“ на изграждането на Музея на розата в Казанлък. Впечатлени от сумата, се запитахме колко ли струва този уникален музей. Така попаднахме на съобщението от миналия празник на розата, в което цитират министър Лиляна Павлова да казва, че „правителството ще осигури 1.3 млн. лв. за изграждането на монумента“. От сайта на Агенцията за обществени поръчки се вижда, че строителят – ДЗЗД Обединение „Музей на розата – Казанлък“, е подписал договор за 1 153 857.24 лв. без ДДС или 1 384 628 лв. с данъка. Средствата не са осигурени от фондове на ЕС.

Тоталната сметка, когато в нея бъде включено и обзавеждането, като нищо може да отиде към 2 милиона, и то при оптимистична прогноза.

Оттам нататък се запитахме колко декара живи маслодайни рози могат да се засадят за 2 милиона лева. Отговора получихме от Института по розата в Казанлък. С тази сума, обясниха те, могат да се направят 1000 декара градини. В страната имаме 38 хил. дка към момента – толкова са финансовите сили в този сектор, въпреки че към Първата световна война площите са били към 90 хил. декара.

И още: Според последните публикувани годишните данни на Националния статистически институт за 2014 г. средната пазарна цена на жилищата у нас е била 870 лв./кв.м. Тоест, само строителството на музея ще струва колкото 16 апартамента от по сто квадрата.

Да видим какви са всъщност параметрите на този златен музей. Съобщава се, че той е с разгъната застроена площ от 1152 кв.м. Според проекта, сградата е с овална форма, която затваря вътрешен двор. Намира се в градския парк „Розариум“ на мястото, където доскоро е имало ресторант. Местни хора обясниха, че строителството реконструира кръчмата, така че няма разходи по събарянето ѝ.

Вътрешният двор ще бъде оформен като розова градина с 24 сорта всякакви рози, не само маслодайни, тъй като всичко на всичко имаме четири маслодайни сорта.

В самата сграда ще има информационни гишета, кафенета, павилиони за продажба на туристически стоки, дегустационна, конферентна зала, мултимедийна зала, фондохранилища, детски кът, а също и музейна част. Там ще бъде пренесена старата инсталация за производство на розово масло от досегашния музей, който е в Института по розата. Впрочем, старият музей се радва по-активен интерес предимно в двата дни, когато е Празникът на розата. Тогава го посещават към две хиляди гости, по данни на института. Годишно туристите не са повече от пет хиляди.

Проектът на музея е направен от главния архитект на община Казанлък Ивелин Недялков. Кой знай защо идеята е била консултирана с френски специалисти.

През лятото на 2014 г. е имало е обществена поръчка за изпълнение на строителството, която обаче според местния сайт presstv.bg не е била обявена в електронната страница на община Казанлък. Точно преди година кметът на Казанлък е сключил договор с ДЗЗД Обединение „Музей на розата – Казанлък“, в което участват две старозагорски фирми. Едната за климатизацията и вентилацията, другата в областта на промишленото и гражданско строителство. Втората фирма е кооперация „Синвекс“. Някои от имената на 7-те член-кооператори бяха замесени преди две-три години в гнусни публикации на пеевските медии във връзка с бизнесдейности на президента Плевнелиев преди да стане държавен глава.

Това показва взирането в бъдещия Музей на розата в Казанлък, който днес получи още 500 хил. лв. за довършването му. А изводът, който си направихме, уви, е: Богата държава – беден народ.

 

1 Comment

  1. Местен . каза:

    Това е политиката на ГЕРБ,да съсипят Института по розата,за да може да разпродадат земите над 1000 дка атрактивни за бизнес в посока Шипка .Да се ликвидират научните работници,и Института по розата.Оказва се системен тормоз над малцината останали 3-4 асистента да напуснат.Безобразие,назначиха техен кадър Чаушев на 75 години ,който под натиск на работничките изхвърли съкрати 5 майки на улицата!!!? Стига вече,къде е Селскостопанска академия да провери всичко това,как работничките се разпореждат и се оказва натиск над асистентите и служители“- за 75 годишния пенсионер брадвата Чаушев“. СРАМОТА,взимайте мерки!

Leave a Comment