Стопаните от Пловдивска област сериозно закъсняват със споразуменията за земята

От 3100 за цялата страна, в Пловдивско те са едва 124

 

Свилен Костов, Стилиян Митов и Велина Панчева отговаряха на въпросите

Свилен Костов, Стилиян Митов и Велина Панчева отговаряха на въпросите

Земеделските стопани от Пловдивска област сериозно закъсняват с подписването на споразумения за ползване на обработваемата земя в землищата. Този факт бе отчетен на днешната среща на фермери от областта с експертите от аграрното министерство Свилен Костов – съветник на министъра и Стилиян Митев, директор на дирекция „Поземлени отношения и комасация“. Във форума взе участие и областният директор в Пловдив Велина Панчева.

В страната има 4800 землища, а подписаните споразумения обхващат 3100, съобщи Митев. Още 200 споразумения са пред приключване. В Пловдивско пък засега са сключени едва 124, което е успех на фона на 60-те през миналата година, уточни Велина Панчева.

Свилен Костов бе категоричен, че тази година няма да има никакви отстъпки от посочените срокове за регистриране на правни основания. „МЗХ твърдо е решено да приложи закона за собствеността на земеделските земи, който е от 2014 г. До вечерта на 15 февруари всичко приключва“, каза той.

Ангел Вукодинов получи отговори на въпросите за споразуменията

Ангел Вукодинов получи отговори на въпросите за споразуменията

„Очевидно е, че след като досега не сме подписали споразумения, значи сме сме срещнали непреодолими трудности“, обърна внимание зърнопроизводителят от Съединение Ангел Вукодинов.

Относно споразуменията, Стилиян Митов посочи план на действие на земеделските производители. „Събирате хората, с които можете да седите на една маса (т.е. споразуменията може да са за неголяма част от съответното землище – б.р.). Всеки си изважда правните основания, разглеждате ги и виждате как може да постъпите като изключите белите петна. После съставяте едногодишен договор за преотдаване – желателно е да е един договор, в който се посочва кой къде и колко преотдава. Този договор се регистрира до 15 февруари в общинската земеделска служба“.

По искане на заинтересованите лица, споразуменията могат да се регистрират и след 15 февруари, ако земеделците посочат, че са започнали производство, но не са го довършили. Те трябва да подадат декларация и заявление, че имат претенция да работят в условията на уедрено ползване на земята, но технологичното време, което изтече на 1 октомври миналата година, не им е стигнало. За тези случаи министърът издава заповед.

На въпроса как да се реагира, ако някой от участниците в споразумението изведнъж се откаже, бе отговорено, че той може да бъде изолиран и върнат в реални граници, ако останалите владеят две трети от земята, която е обект на споразумението.

На срещата стана ясно още, че правните основания за пасища, които попадат в национални паркове, могат да се регистрират и след 15 февруари.

Над 100 земеделски стопани пристигнаха за срещата

Над 100 земеделски стопани пристигнаха за срещата

Leave a Comment