Близо 41 млн. лв. годишно ще струва профилактичната програма за животни 2016-2018 г.

Близо 41 млн. лв. ще струва годишно на държавата Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите за периода 2016 – 2018 г. В нея е предвидено собствениците на животни сами да заплащат някои от мерките. Това се вижда от проекта,  изготвен от Агенцията по храните, който трябва да бъде одобрен от правителството. Документът е публикуван на страницата на МЗХ – тук.

бюджет на националната профилактична програма

 

Програмата включва списък на приоритетните болести по животните и зоонозите (болести общи за човека и животните), срещу които БАБХ провежда мерки за профилактика, надзор, контрол и ликвидирането им; видовете и броя на животните, за които се прилагат мерките, предвидени в нея; видовете мерки по приоритетните болести, схемите за тяхното прилагане и сроковете за изпълнението им; необходимите средства за нейното изпълнение.

Приоритетните болести, включени в програмата са определени чрез извършена оценка на тяхната значимост, съгласно документ на Европейската комисия (ЕК) за степенуване значимостта на заразните болести – DS 13/18-Priorities for disease control – Strategic objectives and performance indicators. Срещу тях държавните ветеринарномедицински органи провеждат задължителни имунопрофилактични, диагностични, дезинфекционни, дезинсекционни и дератизационни мероприятия. В програмата са предвидени и обезщетения при унищожаване на заразени и контактно животни и продукти от тях.

За осъществяването на търговия с животни и животински продукти между държавите членки и трети страни се изисква страната ни да е със статус на “страна, свободна от заболяване”. Липсата на гаранции ще затрудни търговията с живи животни и получените от тях продукти.

При приемане само на една част от включените в програмата приоритетни болести и зоонози ще се намали ефективността на провежданите мерки за контрол на заболяванията и ще застраши здравето на животните, безвредността на добиваните от тях хранителни продукти и суровини, както и здравето на хората, посочва в мотивите си земеделският министър Десислава Танева..

 

Leave a Comment