Жътвата на ръж за „Хляб на мира“ ще е на 20 юни

ръж на мираЦеремонията по отбелязване началото на жътвата на ръж по проекта „Хляб на мира“ ще се състои на 20 юни 2016 г., съобщиха от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Тя ще е в землището на с. Кликач (обл. Бургас). Тазгодишните домакини на полето „Хляб на мира“ са председателят на Съюза на зърнопроизводителите от Бургаска област Николай Киров и председателят на Съюза на зърнопроизводителите „Маркели” (Карнобат) Теодор Тодоров.

Церемонията ще бъде открита с пресконференция на НАЗ, министъра на земеделието и храните Десислава Танева и Асоциация „Хляб на мира“ (Германия). Срещата със журналисти ще е в Бургас, х-л „Приморец“ (зала „Ахело“), от 14.30 до 15.00 ч., след което около 15.40 ч. всички гости ще посетят ръженото поле в с. Кликач, където ще бъде изпълнен тържествения ритуал.

Международният проект „Ръж на мира“ стартира в Германия през 2012 г. под патронажа на федералния министър на прехраната и земеделието Кристиан Шмид. Повод за него бе 25-годишнината от падането на Берлинската стена. НАЗ участва в проекта от 26 юни 2013 г.

 

 

Leave a Comment