БАСФ представи пред фермери иновативен фунгицид и четири промоции

На среща с фермери в Стара Загора експерти на БАСФ представиха новите предложения на водещата световна химическа компания за стопанската 2016/2017 г. В презентациите под мотото „Старт на Добив Плюс в житни и рапица“, регионалният търговски мениджър за Южна България Върбан Върбанов и Ася Йорданова, търговски представител за Централна Южна България, припомниха на зърнопоизводителите действията на продуктите на БАСФ – хербициди и фунгициди, които се използват при сеитбата на рапица и житни култури. Полезните съвети бяха съчетани и с добрите новини за промоции на някои от продуктите. Вниманието обаче бе приковано от иновативния фунгицид за ечемик и пшеница Систива – съвсем нов за българския пазар. Изключителното при него е новата формула, чрез която препаратът действа по време на вегетация,а се прилага с обеззаразителя. Дългият период на неговото действие спестява от най-ценното – времето, което производителите отделят за третиране срещу болести през ранния етап от развитие на посевите. Сигурен като химически щит, икономичен, тъй като спестява разходи за самостоятелни растителнозащитни практики, високорезултатен и за добивите, а при това и на промоция!

Изпитахме Систива на 31 полета в страната и той доказа, своята ефективност

Ася Йорданова, БАСФАся Йорданова, търговски представител на БАСФ за Централна  Южна България пред АгроПловдив

От новата стопанска година БАСФ изненадва производителите на ечемик  с един нов, интересен продукт – Систива. Бихте ли го представили?

Систива е иновация. Използва се със обеззаразяването на семената и действа срещу листни заболявания, срещу всички познати болести по ечемика . Систива има регистрация и за пшеница, но като цяло действието й е много по-добро изразено при ечемика. Миналата година нямахме количества за свободна продажба на Систива, но раздадохме мостри при 31 локации в страната, които представихме и на презентацията. Наблюдавахме цялостното развитие на посевите, както наесен, така и напролет. Навсякъде Систива показа, че стои много стабилно при технология ечемик и резултатите са в плюс за добива. Дава сигурност на фермерите и се справя със заболяванията.

Систива не само контролира добре болестите, които са в ранните фази от развитието на ечемика, но подобрява и кореновата система. Имаме добро вкореняване на растението и много по-силно братене, което е предпоставка за по-високи добиви. Опитите показаха, че при силен инфекциозен фон добивите се увеличават с 5%, а при сравнително чисто поле – с 14 на сто. Механизмът на действие на Систива е такъв, че чрез корените се предвижва към листната маса и така защитава растенията в ранните фази на развитието им. Но ако имаме доста силен инфекциозен натиск за развитие на болести, ние препоръчваме да се изведе фунгицидното третиране рано на пролет. Използвайки Систива обаче имаме възможност това фунгицидно третиране да го направим в по-късен етап. Препаратът действа  до вретенене и пази посевите здрави.

Ще има ли достатъчни количества от този фунгицид?

Постарали сме се тази година да внесем количества, които смятаме, че ще задоволят пазара. Правим и промоция: Систива ще се предлага в комбинация с Премис – това е еднокомпонентен обеззаразител на БАСФ, който ще бъде напълно безплатен в пакета. Ще бъде бонус, така че няма нужда фермерите да закупуват допълнителен обеззаразител за предвидените семена за Систива. Систива+Премис в пакет дава 100% защита на ечемика от всички болести пренасяни чрез семената и листни болести.

Имате ли и други промоции?

За почвения хербицид Бутизан, който се употребява при конвенционалната рапица, правим сериозна отстъпка – 15% по-ниска цена, ако фермерите се възползват от този продукт до 15 септември. Към тази отстъпка трябва да добавим още една.

Партньорът на Бутизан е Стратос Ултра– селективен противожитен хербицид за житни плевели в рапица. Фермерите ще могат да си закупят Стратос  Ултра с 5% по-ниска цена за всеки третиран декар с Бутизан

Другата ни промоция в рапицата е при Clearfield  технологията, а именно при хербицида Клеранда, който е хербицидът за тази технология. 11 пакета на цената на 10 пакета.Клеранда в доза 150мл/дка контролира всички широколистни плевели в рапица,житни плевели включително упоритата ливадна власатка.

Следващата промоция е за растежния регулатор Карикс, който се използва и при двете технологии за производство на рапица. Той ще се продава с безплатен Вазтак Нов. За половината от площите, третирани с Карикс, фермерите ще могат да получат като подарък този инсектицид. Той ще реши проблемите им с насекомите, които нападат рапицата още в първия етап на развитието им – когато е на котиледони и е най-слаба.

Фермерите споделяли ли са плановете си с вас? Смятат ли да намалят площи заради тежка ценова година?

Говорили сме за това. Никой няма намерение да се ограничава, особено с рапицата. Предходната стопанска година беше много благоприятна за рапицата, особено за района на Южна България. Цената бе добра, фермерите успяха да реализират продукцията си и са доволни. Лошо е, че са зависими от климатичните условия – суша е и е трудно да подготвят за сеитба.

Leave a Comment