Асистент осъди Аграрния, оттам пък показаха негови 8 реда с 8 правописни грешки

Заместник-ректорът проф. Иванов заяви, че срещу Аграрния университет се води целенасочена кампания, въпреки че той е с най-добър рейтинг сред провинциалните ВУЗ
Ас. Стоян Георгиев

Ас. Стоян Георгиев

Асистент Стоян Георгиев спечели дело в Административен съд Пловдив срещу процедурата по провеждане на конкурс за главен асистент в Аграрния университет (АУ), който се е състоял на 7 септември 2015 г. Решението на съда бе оповестено днес пред пловдивските медии от ас. д-р Георгиев, който разказа и подробности за провеждането на конкурса. В последния момент от Аграрния университет реагираха като обявиха на свой ред пресконференция, веднага след първата, дадена от неуспелия кандидат. На нея се яви заместник-ректорът проф. Красимир Иванов.

Стоян Георгиев разказа, че е работил в продължение на 4 години като асистент по екология в катедра „Агроекология“ в АУ, но от февруари тази година вече не е в университета. Самият той е завършил екологична специалност в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Конкурсът за главен асистент по научната специалност “Екология и опазване на екосистемите” е бил проведен 5 дни след обявяването му. На него се явили Стоян Георгиев и Надежда Семкова, която работела тогава като секретарка на предишния ректор проф. Димитър Греков. Георгиев посочи, че Семкова е агроном и доктор на науките, но по специалност “Растениевъдство”, а не екология. Въпреки това, писмената й работа е получила оценка 4.50, докато неговата е била оценена на 3.75. Журито е било 5-членно, а в него са участвали 2-ма преподаватели от АУ и трима от външни оценители от други ВУЗ. Така Стоян Георгиев не е могъл да продължи към устния изпит, тъй като е трябвало да изкара минимум 4.50 на писмения. Неуспелият кандидат обясни, че е получил устен отговор на запитването за оценката си, който не е бил мотивиран. Попитан от АгроПловдив не допуска ли Семкова да се е представила по-добре от него на изпита, ас. Георгиев отговори отрицателно, като се обоснова, че времето за подготовка за изпита е било твърде малко.

Ако Висшият административен съд потвърди решението на пловдивския, ще има нов конкурс с участието на двамата кандидати. При такова развитие на нещата, ас. Стоян Георгиев възнамерява отново да се яви на изпита и да го спечели.

Решението на Административния съд в Пловдив е от 14 юли 2016 г. и с него се отменя избора на АУ от 7 септември 2015 г. Съдията е изпратила преписката на ректора на Аграрния университет, “за да предприеме необходимите действия по продължаване на административната процедура по провеждане на процесния конкурс за главен асистент”. Вузът ще изплати и разходите по делото от 510 лева на Стоян Георгиев.

Според Георгиев у нас всички конкурси се правят за определен човек и са редки случаите, когато на тях се явява втори кандидат. „Един конкурс се обявява, когато в катедрата има готов човек“, каза асистентът.

Проф. Красимир Иванов

Проф. Красимир Иванов

На втората пресконференция, проведена на същото място, заместник-ректорът на АУ по научната работа проф. Красимир Иванов обяви, че университетът е жертва на злостни и целенасочени атаки в последните месеци.

Проф. Иванов обясни, че ас. Георгиев е знаел за конкурса шест месеца по-рано, тъй като той е организиран по негово желание. „Стоян Георгиев бе асистент на временен трудов договор за четири години“, каза зам.-ректорът. След това трябваше или да освободи мястото, или да се яви на нов конкурс. Този конкурс е иницииран по негова инициатива“, категоричен бе проф. Иванов.

Заместник-ректорът посочи, че при провеждането на конкурса не е допуснато нарушение на процедурата. Въпреки че не е еколог, д-р Семкова е имала право да участва в него, тъй като това се допуска от текстове в Закона за развитие на академичния състав. Спазена е и друга част от законодателството, която позволява конкурсът да бъде проведен „от една минута до 30 дни“ след обявяването му.

По повод твърдението, че д-р Надежда Семкова е била секретарка на ректора, Красимир Иванов уточни, че тя временно е замествала предишната секретарка, която е излязла в отпуск по майчинство. В момента има назначена друга секретарка.

„Д-р Георгиев не е наш възпитаник“, посочи още проф. Иванов, като уточни, че научният състав на АУ е по-грамотен. Той показа последната страница от разработката на неуспелия кандидат при провеждането на конкурса. „Има 3 изречения с 8 правописни грешки“, атакува зам.-ректорът и раздаде ксерокопия на журналистите с ръкописа на Георгиев, който заемаше 8 реда. На него се вижда, че кандидатът е записал три пъти нитрити като „нетрити“, има две пропуснати „й“ в думите и три объркани запетаи.

Заместник-ректорът защити университета с думите, че според рейтинговата система за ВУЗ на Министерството на образованието, АУ е с най-висока оценка сред всички провинциални университети. По две от професионалните си направления Аграрният университет е класиран на първо място сред всички ВУЗ, по трето направление е на второ място, а по четвъртото направление е на четвърта позиция.

„Точно заради доброто образование, което даваме, нашият университет получи от държавата 3.5 млн. лв. за строителството на нов корпус“, добави Красимир Иванов. В началото на изявлението си той посочи още, че от влизане в сила на Закона за развитие на академичния състав в АУ са проведени 120 конкурса и досега не е имало нито едно възражение срещу реда на провеждането им и резултатите от тях, включително и от външни хора.

 

Leave a Comment