Продажбите на агротехника тази година ще са повече от 2015 г., според министъра

180 фирми върху 35 хил. кв. м. площ участват на 9-то изложение БАТА АГРО. Присъствието на търговци на препарати, торове и семена е слабо

Десислава Танева при откриването на БАТА АГРО 2016

„По наши данни, тази година продажбите на земеделска техника ще са повече в сравнение с 2015 г.“. Това каза на изложители след като откри 9-ия панаир за земеделска техника БАТА АГРО Есен 2016 в Стара Загора земеделският министър Десислава Танева. Ангажирана с други задължения, тя успя да разгледа само машините в началото на дългата повече от километър писта, край която търговците на агротехника и инвентар бяха подредили щандовете си. Някои от тях предложиха на министъра БАТА АГРО 2016Българската асоциация на търговците на агротехника да организира обучителни курсове за служителите от Разплащателна агенция. Причината е, че някои от тях да доста неинформирани и при проверка на проектите по ПРСР задават въпроси като „дали дисковата брана се окачва на комбайн“. Десислава Танева е приела предложението.

В словото си при откриване на земеделския технически панаир министър Танева посочи, че от 2011 г. до края на 2015 г. земеделските производители постоянно се оборудват с нови машини. Изключение прави 2014-а, през която нямаше отворена мярка по Програмата за развитие на селските райони и тогава повечето покупки са били за техника, втора употреба. Най-много покупки е имало през 2011 и 2015 г.

В закритата площ на изложението Tiger Agri подреди трактори, картовосадачка (на снимката), поливна техника, хедери за слънчоглед

В закритата площ на изложението Tiger Agri подреди трактори, картовосадачка (на снимката), поливна техника, хедери за слънчоглед

До края на 2015 г. у нас са регистрирани 75 хил. колесни трактори, от които тези на възраст по-малка от 10 г. са 20%, а под 5-годишните са около 10 на сто.

Щандът на пловдивския търговец на агротехника СД "Драганови и сие"

Щандът на пловдивския търговец на агротехника СД „Драганови и сие“

В страната има общо 11 500 комбайна. От тях до 10 години са 25 на сто от всички, а до 5 г. отново около 10%.

Ежегодно броят на новорегистрираната техника се увеличава с 3.5 до 8 процента.

При първия прием по мярка 4.1 средствата, които бенефициентите ще използват за закупуване на агротехника са около 80 млн. евро, посочи по-късно пред изложители Десислава Танева. Тя припомни, че бюджетът при миналогодишното отваряне на мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ е бил 150 млн. евро и впоследствие увеличен с още 14 млн. евро.

Председателят на Българската асоциация на търговците на агротехника (БАТА) Тодор Николов информира при откриване на изложението, че в него участват 180 фирми, които са заели 35 хил. кв. м. чиста изложбена площ. „Радваме се, че поредното отваряне на мярка 4.1 ще е след два месеца и хората ще имат възможност да се запознаят с това, което предлагаме“, каза Николов.

Посланик Емили Хопкинс седна в кабината на трактор, британско производство

Посланик Емили Хопкинс седна в кабината на трактор, британско производство

Гости на БАТА АГРО бяха посланикът на Великобритания Емили Хопкинс, ректорът на Аграрния университет проф. Христина Янчева, на Тракийския университет проф. Иван Въшин, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, зам.-министърът на земеделието Свилен Костов и други.

За да облекчат гостите на земеделския панаир, организаторите отново са пуснали „панаирно влакче“.

Прави впечатление, че фирми, които представят препарати за растителна защита, торове и семена, почти липсват.

 

 

Leave a Comment