Магии и молекули в Нощта на науката в Пловдив

 

Фокусът с червения сок

Фокусът с червения сок

Магии и молекули, вируси и балони – с това децата ще запомнят Европейската нощ на науката, която тази година се проведе за пръв път в Пловдив – в Института по зеленчукови култури (ИЗК) „Марица“ и в Университета по хранителни технологии. Нощта на 30 септември вдига адреналина на отдалечените от научната дейност европейци в стотици градове на континента. Тя се провежда и в още 14 научни центрове у нас.

Най-малките посетители в ИЗК бяха наистина впечатлени. Как така сокът от червено цвекло може изведнъж, с малко добавена течност с цвят на вода, да стане светъл като бяло грозде? дете рисуваКойто пожела да изпробва тази магия – успя. С големи очила и ръкавици, най-малките се превърнаха в химици. С указанията на доц. Иванка Тринговска те направиха опасния експеримент да смесят тъмночервения сок с натриева основа и да се възхитят от светкавичния резултат.

Други надникнаха през окото на микроскопа и видяха как изглежда невидимия вирус. Игра с балони, рисуване и епруветка, която бълва пяна, бяха другите атракции за децата.

На по-възрастните бе разказано как се създават нови сортове, устойчиви на болести. Учените търсят в пра-сортове от генбанката генът за устойчивост, като заразяват растенията и следят за реакцията им.

Вирусологията е зелена и молекулярна, обясни доц. Костова

Вирусологията е зелена и молекулярна, обясни доц. Костова

„Има зелена и молекулярна вирусология. При зелената заразяваме развито вече растение, а при молекулярната не е нужно да се чака то да порасне, защото се действа на молекулярно ниво“, обясни доц. Димитрина Костова.

Гости на Института по зеленчукови култури бяха и колеги от Аграрния университет, Института по растителни генетични ресурси в Садово и други от научното общество. „Прекрасно е“, обърнаха се към домакините те.

Leave a Comment