Нивите ще поскъпнат с 20% тази година

Цената на комасираните площи е с 35% по-висока от раздробените, съобщиха експерти на агрофорум в столицата
ниви

Средната цена ще стигне 650 лв./дка

Експерти от портала niva.bg очакват ценови ръст от 20% на земеделските земи през 2013 г. Прогнозата на електронното издание е средната цена да стигне 650 лева за декар при 544 лева през 2012 г., предаде capital.bg от агрофорума, организиран от investor.bg в София.

Според управителя на  niva.bg Антон Андонов интересът към покупка през последните месеци е силен, като на места за един парцел наддават по няколко кандидати. В същото време има задържане на продажбите, тъй като с покачването на рентите собствениците не бързат да се разделят с имотите си. На базата на статистики от Министерството на земеделието и горите фондове за земя и собствени данни от niva.bg са изчислили, че през последните пет години има ликвиден пазар на земеделска земя с над 1 млн. сделки годишно. В същото време за последните десет години цените са се покачвали средно с 10-15% годишно, а рентите – с 18%. Очакванията са тези темпове да се задържат, още повече покрай ограничените инвестиционни алтернативи.

Около 35% е разликата в цените между комасираните имоти и дребните парцели, съобщи изпълнителният директор на дружеството Real Bulland Валентин Карабашев. Според него посоката на цената на земеделските земи е ясна, плавна и нагоре, макар че са възможни временни корекции.

Карабашев обясни, че разчетите на компанията за тази година са правени при средна цена на земеделската земя от 600 лв./дка при 540 лв./дка миналата година, т.е. поскъпване от малко над 11%. Пазарът обаче ще се движи около по-високи нива – 650-700 лв./дка.

Представители на фермерите са по-скептични относно прогнозите за поскъпване на земята, най-вече заради сушата тази година.

„На пазара на зърно последните години имаше силна реколта и високи цени, а това се случва веднъж на 50 години“, посочи секретарят на Българската асоциация на фермерите Теодор Иванов. Въпреки това очакванията са и тази година фермерите да останат основните купувачи на земеделска земя, за да подсигурят производството си.

Leave a Comment