Осем човека в света притежават толкова, колкото 3.6 млрд. души

луксозните имоти теглят ипотечния пазар

Апетитът към луксозните имоти се завърна

Богатството на осем човека в света се равнява на това, което притежават 1/2 или 3.6 млрд. души от по-бедната част на населението на планетата. Положението е „цинично“ и „изостря неравенствата„, се казва в доклад на британската организация Oxfam. Той бе оповестен точно преди откриването на Световния икономически форум (WEF) в швейцарския курорт Давос, съобщава БТА.

Докладът със заглавие „Икономика в полза на 99-те%“ посочва как големите корпорации засилват усещането за неравенство в света.

Според Oxfam при този темп на натрупване на богатство първият супермилиардер в света ще натрупа повече от трилион долара през следващите 25 години. За да похарчи тази сума, той би трябвало да харчи по 1 милион долара дневно в продължение на 2738 години, са пресметнали експертите на организацията.

Неправителствената организация заклеймява „натиска, който се оказва върху заплатите навсякъде по света“, както и данъчните облекчения, от които са облагодетелствани компаниите. Тя подлага на критика и използването на данъчните убежища за укриването на доходи.

 

Leave a Comment