Агрион отдава земя под наем с търгове

Така конкуренцията между фермерите ще покаже реалностите на пазара

Агрион офисДоговарянето на земя под наем и надпреварата за най-атрактивните парцели започна. Фермери и арендатори започнаха да се оглеждат за добра земя в цялата страна, коментират експерти в бранша. В кампанията по отдаване прави впечатление новия модел на договаряне. За втора поредна година компанията за управление на земеделска земя Агрион отдава портфолиото си от земя под наем, използвайки пазарния инструмент на търговете. Така на принципа на конкуренцията между фермерите и техните финансови възможности пазарът сам ще определи рентните нива, вместо дружеството еднолично да ги налага при пряко договаряне, каквато е масовата практика в сектора. Заявките за участие в търговете се приемат от 22 март във всички офиси на компанията в цялата страна. За всеки от парцелите ще се търсят поне по три оферти, за да се гарантира конкурентният принцип и реално да се види какво могат да си позволят да отделят като рентно плащане участниците на пазара, допълват от „Агрион”.

Искаме да дадем шанс и на по-дребните и средни производители да останат на пазара и да участват с атрактивни предложения за наемане на земя. От „Агрион” очакват интерес към предложените парцели и от фермери от други отрасли на земеделието извън зърнопроизводството – плодове и зеленчуци, животновъди, биопроизводители, които тепърва преживяват своя ренесанс. Резултатите от миналогодишната кампания по отдаване в дружеството показа също и влизане на по-малки арендатори в нови землища.

„Организирали сме така процедурата, че тя да е максимално улеснена и да гарантира равно начало, честни и прозрачни условия. Никой няма да се ползва с преимущество в рамките на търга, а ще зависи от условията, които предложи кандидатът. Така всеки, който има интерес да се занимава със земеделие, ще може да се включи”, посочиха експертите на „Агрион”. Информация за условията за провеждане на търговете и за конкретните земеделски масиви, както и тръжната документация, се предоставя безплатно в офисите на компанията.

Търговете за наемане на земя тепърва ще разкриват потенциала си, убедени са специалистите. Засега „Агрион” е единствената в бранша, която използва този търговски инструмент.

 

Leave a Comment