Ден на земеделски протести в София и Южна България

МЗХ22 март се очертава като ден на земеделски протести. Още преди десетина дни животновъдни организации и Асоциация „Биопродукти“ посочиха датата, в която да изразят недоволството си от публикуваната на 28 февруари заповед на земеделския министър проф. Христо Бозуков, с която се забранява нов прием на кандидати по мерки 10 „Агроекология и климат“ и 11 „Биологично земеделие“. Причината – изчерпан бюджет. Днес и тютюнопроизводители в Южно България ще протестират срещу разпределянето на преходната национална помощ.

В последните дни настроенията на земеделците срещу решенията в министерството не само че не се успокоиха, но се изостриха допълнително. Миналата седмица на пресконференция в МЗХ министърът обяви, че зърнопроизводителите са причина за стопения бюджет по мярка 10 заради получените от тях субсидии по орнитоложкитеподмерки. От това последваха две събития. Първо, бившето ръководство на министерството даде пресконференция, на която обясни със свои данни несъстоятелността на твърденията на проф. Бозуков и обяви, че пари по мярка 10 има, а по мярка 11 могат да се намерят. На пресконференцията стана ясно, че бившият зам.-министър Васил Грудев не е бил допуснат в МЗХ и съответно му е отказана среща с Бозуков, която той е искал, за да внесе яснота за средствата по Програмата за развитие а селските райони.

Дори срещата на животновъди и биологични производители с представители на министерството и фонда в понеделник не успя да заглади изострените отношения между земеделците и властта.

Вчера Националната асоциация на зърнопроизводителите излезе с прессъобщение, в което изрази възмущението си от действията и думите на министъра, с които настройва браншовете в земеделието един срещу друг – нещо, недопустимо за държавен служител от такъв ранг. Освен това от НАЗ също потвърдиха с цифри на ДФ „Земеделие“, че субсидиите за защитени птици първо, заемат малка част от бюджета на мярка 10. И второ, че приемът на нови кандидати за тях е спрян още миналата година. От Наз предупредиха също, че Кампания 2017 за директните плащания е пред провал. Затова нищо чудно, въпреки че организацията официално не е подкрепила протеста, зърнопроизводителите също да се включат в него.

Вчера Бойко Синапов от Обединени български животновъди каза пред Агро Пловдив, че очаква днес хиляди земеделци да се включат в протеста пред министерството, който ще започне в 11 часа.

 

Leave a Comment