ГЕРБ иска нови избори, Цветанов си бута имунитета сам

Бойко Борисов ще предложи кабинет на малцинството, бившият вътрешен министър няма да участва в него
Бойко Борисов и Цветан Цветанов

Бойко Борисов отново съобщи, че вярва на Цветанов и помоли журналистите да не се бъркат в партийните работи на ГЕРБ

ГЕРБ ще внесе днес следобед в Конституционния съд искане за касиране на изборите. Това съобщи лидерът Бойко Борисов в първата партийна пресконференция след изборите. Мотивът за искането  е нарушеното мълчание от страна на партиите в деня за размисъл. „Станишев, Доган и всички дадоха пресконференции в партийните си централи, а зад тях се виждаха номерата им в бюлетината“, посочи Борисов. Единствено  ГЕРБ се е съобразила със закона, а изявлението на Цветан Цветанов било  заради натиска и внушенията на медиите, и е направено от пресцентъра на БТА във Велико Търново. Бойко Борисов обърна внимание, че за пръв път в историята, партия, която е спечелила изборите, иска отмяната им.

Пресконференцията бе очаквана с огромен интерес от медиите, няколко телевизии я излъчиха директно. Накрая тя се превърна в разговор между присъстващите репортери и лидера на партията, а между въпросите имаше разменени и остри реплики. В последните 10 минути Бойко Борисов реши, че срещата трябва по-скоро да се финализира, тъй като са започнали да преобладават въпроси на партиите, задавани чрез журналистите.

Според лидера на ГЕРБ най-добрият вариант за страната е да се направят нови избори след месец и половина. Забавянето няма да е фатално, по-фатално ще е ако сега се формира безпринципна коалиция. Новите избори ще дадат шанс на партиите, които събраха вот от 3.5-3.6% . „Хората ще могат да си направят изводите и Народното събрание да е с по-широко представителство“, смята Борисов.

В случай, че Конституционният съд отхвърли искането на ГЕРБ и не отмени изборите, така че да се върви към нов вот, партията събрала над 1 милион гласове ще предложи правителство на малцинството, въпреки че няма надежда то да бъде одобрено от новия Парламент. Борисов уточни, че е длъжен да излъчи проект за кабинет именно заради избирателите, които са се доверили на партията. Той отказа да съобщи предложенията си за министър на финансите и министър на вътрешните работи, като каза, че това ще стане ясно, когато настъпи моментът. На въпроса дали самият той се чувства експерт като премиер, бившият министър-председател възкликна: „Няма по-голям експерт от мен. Бил съм главен секретар, два пъти кмет, а също и премиер… Кой е по-подготвен?“

Бойко Борисов продължи с версиите какво следва ако правителството на малцинството на ГЕРБ бъде отхвърлено. „Тогава БСП и ДПС трябва да създадат програмно правителство. Само че едно е програмно правителство, друго е програмата, а трето и четвърто е да я изпълниш“, перифразира Хайтов бившият премиер.

Според него БСП и ДПС имат несъвместими програми по най-важните точки на държавното управление – енергетиката и данъците. „Едните казват – ние сме против „Белене“, „Цанков камък“ ни стига. Другите казват – започваме с „Белене“. Едните казват – вдигаме данъците, другите – няма да вдигаме“, даде примери Борисов.

Цветан Цветанов поднесе другата новина на пресконференцията. Зам.-председателят на ГЕРБ обяви, че веднага след като положи клетка като депутат, ще поиска Парламентът да гласува отнемането на имунитета му. Освен това той бе категоричен, че ако ГЕРБ състави кабинет, няма да участва в правителството по никакъв начин. Сашо Диков попита Борисов защо не се освободи най-после от Цветанов – „от мъжа в синия костюм, който седи отляво до сърцето ви“. Борисов рязко отговори, че както той не се меси в работата на журналиста, така и не би допуснал някой друг да се меси в партийните работи.

Цветан Цветанов помоли, когато се говори срещу него да не се намесват децата и семейството му. „Аз ще си понеса всичко, но не искам да говорите за тях“, каза той.

Темата с бюлетините в Костинброд бе обект на доста въпроси. Бойко Борисов бе категоричен, че ГЕРБ не е поръчвала „допечатване“ и няма никакво участие в скандала. Борисов каза, че има 1600 общински съветници, членове на ГЕРБ и той не ги познава всички, а сред непознатите е и Йордан Бончев, собственикът на печатницата. Цветан Цветанов също бе категоричен, че не познава Бончев и че най-много веднъж да се е здрависвал с него. Относно печатеното на бюлетини, Бойко Борисов абсолютно подкрепи изявлението на главния прокурор Сотир Цацаров от вчера, че изборните листи трябва да се печатат от Българска народна банка. Борисов дори допълни, че оттук нататък ако ГЕРБ управлява, той не би допуснал партийни членове да печелят обществени поръчки свързани с изборите.

Лидерът на ГЕРБ категорично отказа да коментира и записа, направен в дома му.

Бойко Борисов няколко пъти подчерта, че въпреки поведението на Сергей Станишев и Лютви Местан, ГЕРБ е победител на тези избори. „Ние имаме 97 депутата, Станишев 84. Има разлика, нали, и тя не е малка“, подчерта бившият премиер. Той напомни и социологическите проучвания, според които той е по-предпочитан като премиер отколкото Пламен Орешарски.

Бойко Борисов успя да вметне още, че партия Национален фронт за спасение на България на Валери Симеонов „и един ден не ме е пожалила по тв Скат“. Но след като станало ясно, че повечето избиратели подкрепят ГЕРБ Симеонов е променил тона и е подкрепил партията победител.

В големите градове ГЕРБ печели, обобщи Борисов. Дори и в Стара Загора – град (където Сергей Станишев водеше листата на „Коалиция за България“) нашата партия имаше повече гласове, уточни той.

Leave a Comment