За 10 г. инвестициите в земеделието са се увеличили с 13%, износът – над 3.5 пъти

Лозана ВасилеваЗа периода от 2007 г. насам се наблюдава 27 % ръст на Брутната добавена стойност на производителността на труда и 13% на инвестициите в сектора. Това каза заместник -министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева по време на конференция на тема: „Еврофондове, публични програми и интелигентен растеж“. Тя допълни, че инвестициите са насочени към модернизация на стопанствата, постигане на стандарти за безопасност на храни и фуражи, опазване на околната среда, хуманно отношение към животните, както и за въвеждане на нови технологии и модернизация в преработвателната индустрия.

След присъединяването на страната ни към ЕС се наблюдава силно изразена тенденция на увеличение на българския аграрен износ, посочи още Василева. По думите й от малко над 2 млрд. лева през 2006 г., в периода 2013 – 2016 г., стойността на експорта на селскостопански стоки се движи вече между 7 и 8 млрд. лева годишно.

Според зам.-министъра, Общата селскостопанска политика трябва да бъде силна и адекватно финансирана. „Инструменти, които са доказали своята ефективност, като директните плащания и обвързаната с производството подкрепа, е необходимо да бъдат продължени като неотменна част от нея. Директните плащания са един от инструментите, които имат потенциален принос за изпълнението на всеки един от приоритетите. Те са съществен елемент от ОСП, който е доказал своята ефективност“, каза тя, цитирана от пресцентъра на МЗХГ.

 

Leave a Comment