Стартира електронна платформа за агротърговия с Китай! Над 70 БГ компании – регистрирани

Васил Гелев

Васил Гелев

Васил Гелев, директор на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа /ЦНССС/, пред Агро Пловдив 

Г-н Гелев, какво ново около Центъра, който ръководите?

Първото и най-важното нещо, което успяхме да направим в последните месеци, беше създаването на модерен селскостопански демонстрационен парк, който всъщност се намира на територията на Аграрния университет в Пловдив. Това беше първата стъпка, предхождаща изграждането на Логистичен център, който да спомага за търговията между Китай и 16-те държави от Централна и Източна Европа. Може би до края на месец август ще бъде подписан окончателният договор за стартиране изграждането на Логистичния център, който ще бъде отново в Пловдив и по-точно в Аграрния университет. Предстоят разговори с ръководството на университета за евентуалното му позициониране в рамките на самия университет.

Какво ще представлява Логистичният център?

Ще бъде изградена малка складова база с най-важното съоръжение вътре – Павилион 16+1. В него ще бъдат представени мостри на селскостопански продукти от Китай и от страните от ЦИЕ, така че гости от всички заинтересовани страни, и най-вече от Китай, които посещават страната ни, да имат възможност от първо лице да се запознаят с продуктите и по този начин да провокираме техния интерес към реално сътрудничество.

Докъде стигна създаването на обща електронна платформа?

Да, това залегна в един от проектите ни, който стартирахме миналата година. Той е подкрепен от правителствените ръководители от Китай и ЦИЕ. Беше надлежно разписан в документите и насоките от Рига. На 27 август т.г. ще се проведе среща на министрите на земеделието. Точно тогава платформата официално ще бъде стартирана лично от министъра на земеделието на Китай.

Да разбираме ли, че платформата вече е почти готова?

Да, така е. Направени са първите тестове. Формата е адаптирана към очакванията, нуждите и съответно културните особености на производители от ЦИЕ, така че да направи възможно за тях реализирането на продукцията им посредством електронна търговия. Тази търговия е най-бързо развиващата се в момента в Китай.

Кой ще е работният език?

Два ще са – английски и китайски, като се надяваме впоследствие да бъдат добавени оптимизации на всичките езики, които се говорят в 16-те държави от ЦИЕ с цел улесняване на производителите. Имаме уверението на компанията разработчик (тя е китайска), че предоставят пълна услуга по отношение на качването на самите продукти, така че за българските производители няма да има пречка, дори и да не знаят английски език. Разбира се, те могат да разчитат и на подкрепата на Центъра.

Нещо като електронна борса ли ще представлява тази платформа?

Това е нещо като B2B (бизнес за бизнеса) и B2C (бизнес – клиент) платформа, която прави възможно купуването и продаването на стоки в големи количества, от една страна, а от друга – единични покупки от страна на крайни потребители. Така че не можем да го наречем борса, това е платформа за електронна търговия.

А дали вече имате заявени участия в тази електронна търговия с Китай от страна на фирми – наши и от другите 15 държави?

Към момента имаме повече от 150 компании от ЦИЕ. Трудно ми е сега да назова точния брой на българските компании, които са регистрирани в платформата, но мисля, че са над 70. Те са от всички сектори на селското стопанство.

Leave a Comment