След 14 г. четиримата бащи на САЩ са увековечени на върха на планината Ръшмор

Планината РъшморНа 31 октомври 1941 г. е открит един от най-големите мемориали на САЩ на върха на планината Ръшмор в щата Южна Дакота. В продължение на 14 години скулпторът Гътсън Борглам с помощта на 400 работника извайва в гранита образите на четирима американски президента, които се считат за бащи на нацията. Това са Джордж Вашингтон – първият президент на САЩ, Томас Джеферсън, Теодор Рузвелт и Ейбрахам Линкълн.

Първоначалната идея за мемориала е била да бъдат увековечени местни герои като Бъфало Бил и други, но Гътсън Борглам отказва да работи по нея. Той настоява да създаде образи, които са значими за цялата държава. И успява да убеди инициаторите. Така на 4 октомври 1927 г. започва изключително трудното и опасно дело.

Скулпторът работи върху скеле, вързан с въжета. Предварително работниците за разбивали с динамит отломки от гранитния връх, а ваенето на чертите е ставало с пневматичен чук и гвоздеи. Забележителното е, че през целия период, в който мемориалът се е оформял, не е имало нито един случай на смърт при трудова злополука. Скулпторът Борглам, който започнал грандиозния паметник, когато бил на 60 г., починал преди да го довърши – през 1938 г. Неговият син приключва делото му през 1941 г.

Отначало не е имало пари за създаване на мемориала, но по-късно президентът Кулидж се вдъхновява от замисъла и обещава федерална финансова помощ. Създаването на грандиозния паметник е струвало тогава 1 милион долара, но ако трябваше да се направи днес, той би поел 11 милиарда долара.

Паметникът заема 5 кв. км площ. Той е на около 1 670 м надморска височина. Лицата на президентите са високи 18 м, а всяко едно от очите е 3 квадрата.

Ежегодно президентите на Планината Ръшмор се посещават от 3 милиона туристи. Изчислено е, че и след 100 хил. години паметникът ще е оцелял от щетите на времето.

Leave a Comment