Брайън Гогин ще представи наблюдения за българските почви на Агро семинара на НАЗ

Светослав Русалов

Светослав Русалов

Американският експерт Брайън Гогин ще бъде гост лектор на седмия Агро семинар на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), който ще се проведе на 30 ноември и 1 декември 2017 г. в Пловдив. Гогин участва в проект на Русенския университет – „Опазване на почвите в България“, чиято цел е да изследва загубата на почви в северните части на страната заради неправилни производствени технологии. Проектът е финансиран от Фондация „Америка за България“, която е съдействала за отзоваването на американския експерт на поканата от НАЗ, съобщи председателят на асоциацията Светослав Русалов.

Акценти на семинара, който ще е под мото „Хоризонти пред българското зърнопроизводство“, ще са устойчивото управление на земеделските практики и на  почвените ресурси. „Целта ни е да увеличим познанията на нашите колеги относно доказали се практики в световен мащаб като Strip-till и No-till (с леки повърхностни обработки и с нулеви такива). Ще се наблегне също върху междинното звено покривни култури, което е част от тази технология. Ще има презентиране и на възможности за по-бързо разграждане на растителните остатъци в почвата с помощта на почвени бактерии“, поясни председателят.

Традиционно в зала ще присъстват около 400 човека. „Желанието за участие е многократно по-голямо от възможностите“, отбеляза със съжаление Светослав Русалов.

 

Leave a Comment