34 млн. евро допълнително за младите фермери в Бюджет 2018 на ЕС

Европейска комисия, БрюкселМладите фермери ще получат през 2018 г. допълнителни 34 милиона евро, за да се намали безработицата на младежите в селските райони. Сумата бе утвърдена при преговорите между Европейския съвет и Европарламента в края на седмицата за параметрите на Бюджет 2018 на ЕС.

Предварителните цифри показват, че догодина ЕС ще разполага с 160,1 млрд. евро. Младежите са във фокуса на вниманието на европейските политици и за тях са предвидени допълнителни  116,7 млн. евро. Общата сума, с която младите хора ще бъдат поощрявани да увеличат инициативността си, става 350 млн. евро.

Увеличава се финансирането на научни програми. Еразъм + ще получи още 20 млн. евро, Хоризонт 2020 – 70 млн., програма COSME, която е за конкурентноспособност на малките и средни предприятия – 15 млн. допълнително.

С още 80 млн. евро се увеличава бюджетът за политики в сферата на бежанската и миграционна криза. В същото време се намалява със 105 млн. евро подкрепата за Турция заради влошаващата се ситуация с правата на човека в съседната държава.

Бюджетът на ЕС за 2018 г. трябва да бъде гласуван в края на ноември от евродепутатите.
 

Leave a Comment