Особености при Кампания 2018 за директни плащания

земя, подготвено полеОсобеностите при кандидатстването по схеми за директни плащания за 2018 г. са залегнали в измененията на Наредба 3 от 2015 г. за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания, които бяха обнародвани в петък, 23 февруари, в „Държавен вестник“.

Министерството на земеделието, храните и горите публикува и Наръчник за кандидатстване за директни плащания – виж ТУК, в който са залегнали и измененията в нормативите.

Общите изисквания към фермерите, за да имат право на субсидиите, са познати – да са регистрирани по Наредба № 3 от 29 януари 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани в областната дирекция „Земеделие“ („ОДЗ“), приходите от земеделска дейност да са поне 1/3 от всички приходи през предходната (или най-близката) година, за което има налични за това доказателство. Основната дейност на юридическите лица съгласно Кода на икономическата им дейност, определен в Търговския регистър, трябва да е селскостопанската.

Бенефициентите трябва да обработват минимум 5 дка земя с минимален размер на парцел от 1 дка.

Ново е изискването за земите под угар е, че трябва при тях да е извършена най-малко една почвена обработка (изораване или дисковане) до 31 май на годината на кандидатстване и максималната височина на тревостоя да не надхвърля 0.5 м.

агънце на полянаЗа постоянно затревените площи – ливади и пасища – условията за подпомагане са на тях има не повече от 100 броя дървета и/или храсти на хектар с височина над 0.5 м. (за орлова папрат, чемерика, айлант, къпина, клек, хвойна и аморфа – независимо от височината), които са с мозаечно разположение; разпръснато разположените на тях сгради, съоръжения, скали, скални участъци, ерозирали или оголени терени заемат не повече от 10 % от общата площ, след изключване на компактните (над 100 кв. м.) неподходящи за подпомагане площи; постоянните пасища се използват за паша, като при заявяването им в ИСАК се следи за гъстота от минимум 0.15 ЖЕ/ха; ливадите за косене се поддържат с максимален тревостой от 0.7 м. във всеки момент на годината; на постоянно затревените площи, поддържани в състояние, позволяващо извършване на паша или косене, е извършена минимална земеделска дейност съгласно Наредбата за критериите за допустимост на земеделските площи и в същото време максималният тревостой във всеки момент от годината не трябва да надхвърля 0.35 м.

ябълкова градина на Цветелина БориславоваПри трайните насаждения също има нови изисквания. Там най-малко 70 % от растенията в парцела след изключване на недопустимите части, трябва да са живи (неизсъхнали); а също почвената повърхност в междуредията да се поддържа с подходящи обработки или косене според прилаганите системи (угарна, чимово-мулчирна, мулчирна или ливадно зачимяване).

В наръчника има две забележки, отбелязани като „ВАЖНО“, в този раздел. Първата гласи, че „при попълването на заявлението за подпомагане на земеделските стопани ще бъде предоставен документ, в който са отбелязани допуснатите грешки, които могат да доведат до отказване или намаляване на размера на субсидията. Важно е кандидатът да прегледа много внимателно евентуалните грешки и да прецени дали желае да въведе корекции в заявлението с цел минимизиране и избягване на пропуски.“

Втората забележка отбелязва, че е „от изключителна важност земеделският стопанин да се запознае подробно със съдържанието на заявлението, което подписва. Много съществено е да не пропусне да заяви участие по всички схеми, за които отговаря на условията за подпомагане. Ако е пропуснато да се заяви участие по някоя от схемите след това по нея няма да му бъде отпусната субсидия. Затова е препоръчително земеделският стопанин да обърне изключително внимание на частта от заявлението, в която отбелязва схемите, за които кандидатства за подпомагане.“

Българска-земяПри схемата за единно плащане на площ се запазват таванът от 300 000 евро субсидия, както и намаленото с 5% подпомагане при достигане на 150 000 евро. В наръчника се отбелязва, че Държавен фонд „Земеделие“-РА ще осъществява контрол дали след 18 октомври 2011 г. земеделските стопани са разделили стопанството си единствено с цел да избегнат намалението на плащанията. Проверките включват административен контрол на лични и географски данни за кандидатите в ИСАК.

За стопанствата до 30 хектара фермерът трябва да отбележи участие в схемата за преразпределително плащане, без да заявява конкретни парцели. 

нива, земяПри схемата за зелени директни плащания като особености е отбелязано, че при заявяване на ползваните площи в ИСАК, земеделските стопани ще имат възможност да проверяват дали спазват приложимите за стопанството им изисквания за зелени директни плащания или попадат в изключения, при които не се изисква спазването им.

За угарите, площите с междинни култури или зелена покривка и площите с азотфиксиращи култури, които се използват като екологично насочени площи (ЕНП), има забрана за прилагане на продукти за растителна защита (ПРЗ). Забраната не спира по принцип земеделските стопани от използване на ПРЗ, но ако са ги приложили, тези площи не могат да бъдат отчетени за изпълнението на изискването за ЕНП. По тази причина земеделският стопанин може да реши кои конкретни площи да заяви за целите на ЕНП при подаване на заявлението. За земите под угар, използвани като ЕНП, – забраната за растителна защита е в периода 1 януари-15 юли 2018 г. За азотфиксиращите култури, използвани като ЕНП – забраната започва със засяването на азотфискиращите култури и свършва след прибирането на тези култури. За междинните култури или зелена покривка, създадени от смески култури, използвани като ЕНП – забраната е през 8- седмичния период на задържане на полето от 1 октомври до 1 декември 2018 г. Но предвид целите на междинните култури като екологично насочени площи за опазване и подобряване на биоразнообразието не следва да се прилагат ПРЗ и в периода от засяването на смеските (ако е по-рано от периода на задържане на полето) до периода на задържането на полето.

В наръчника е пояснена и ситуация, при която земеделските стопанства, които са сертифицирани като биологични или са в преход към биологично производство и отговарят на условията за допустимост по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП), могат автоматично да получават зелените директни плащания за биологичните площи след ежегодно подаване на заявление за директни плащания. От съществено значение е фактът, че зелените плащания могат да бъдат получени директно само за площите, които са под биологично производство, а за останалите земи ще е необходимо да се изпълняват релевантните зелени дейности. Ако фермерът избере да се възползва от правото за директно отчитане на площите под биологично производство, те се изваждат от обработваемите му земи и зеленото задължение се изчислява само за остатъка от земята, като биологичните площи не се отчитат при изпълнение на съответното задължение. 

млад фермерПо схемата за младите земеделски стопани кандидатите трябва да декларират площи по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) в заявлението за подпомагане, като субсидия се отпуска за първите до 30 ха допустими площи по СЕПП. Плащането по схемата е надбавка от 50% от плащането на хектар по СЕПП. Тази година тя е увеличена двойно за фермерите до 40 г., чието стопанство е създадено преди не повече от 5 години преди кандидатстването по схемата.

Като „Важно“ за схемата е отбелязано, че плащане повече не се отпуска, ако младият земеделски стопанин е престанал да упражнява ефективен и дългосрочен контрол върху юридическото лице. Ако се установи, че кандидат е предоставил неверни сведения, за да спази изискванията на схемата, се налага санкция в размер на 20% от сумата, която е получил или би получил.

 

 

По схемата за дребните земеделски стопани, чиято ежегодна помощ е до 1250 евро, наръчникът напомня, че земеделците, които желаят да продължат да участват в схемата, трябва да подадат общо заявление за подпомагане като отбележат задължително и СЕПП. Земеделските стопани, които искат да се откажат от участие по Схемата за дребни земеделски стопани могат да го направят чрез общото заявление за подпомагане. През целия период на участието си в схемата, стопаните трябва да поддържат най-малко размера на допустимата площ, определен за Кампания 2015.

По схемите за животни има едно общо правило: за едно животно може да бъде получено подпомагане само по една схема за обвързано подпомагане. При кравите периодът на задържането им в стопанствата е от 12 юни до 30 август включително.

крави - ферма на ВангелПо схемата за обвързано подпомагане за млечни крави наръчникът посочва, че документите за доказване на реализирано мляко трябва да са с дата на издаване в периода от 1 октомври 2017 г. до 30 септември 2018 г. и се представят в срок от 5 до 31 октомври 2018 г. в съответната областна дирекция на ДФ „Земеделие“-РА по постоянен адрес на кандидата-физическо лице или адрес на управление на кандидата-юридическо лице или едноличен търговец. По схемата е важно да не се забрави освен заявлението за подпомагане за директни плащания, да бъдат подадени и документите за реализация на мляко в срок от 5 до 31 октомври 2018 г. в съответната областна дирекция на ДФ „Земеделие“-РА. Помощта по схемата за обвързано подпомагане за млечни крави се изплаща до 250-то допустимо за подпомагане по схемата животно в стопанството.

По схемата за обвързано подпомагане за млечни крави под селекционен контрол размерът на помощта по схемата се определя на брой допустими за подпомагане животни, за които земеделските стопани са реализирали минималното количество мляко и са предоставени доказателства за тази реализация. Прилага се модулирана ставка за първите 250 (включително) допустими животни на всички стопанства и за над 250-то допустимо животно, която е по-висока за първите 250 животни.

За Кампания 2018 г. периодът на задържане на животните е от 12 юни (включително) до 30 август (включително) 2018 г. (при стандартна кампания без удължаване на периода за подаване на заявления). Земеделските стопани могат да заменят заявените животни с други животни, отговарящи на изискванията за подпомагане по схемата към момента на замяната, при условие че извършат замяната в срок до 20 дни от края на събитието, което я е наложило, и заявят писмено в срок до 7 работни дни от деня на замяната в съответния отдел „Прилагане на схемите и мерките за подпомагане” в областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ извършената замяна. ВАЖНО! Допустим е земеделски стопанин, на който всички регистрирани животновъдни обекти са разположени в планински район. Земеделски стопани, които имат дори един животновъден обект извън планински район, не са допустими по схемата.

В схемата за млечни крави в планински райони няма промени. В наръчника е отбелязано, че допустим за подпомагане е този, на който всички регистрирани животновъдни обекти са разположени в планински район. Земеделски стопани, които имат дори един животновъден обект извън планински район, не са допустими по схемата.

месодайни породи говедаВ схемата за обвързано подпомагане на месодайни крави и/или юници за пръв път се иска доказване на приплодиЗемеделските стопани трябва да имат регистрирани новородени телета за стопанството, съответстващи на най-малко 0.4 телета на допустимо за подпомагане по схемата животно за периода от 1 октомври на 2017 г. до 30 септември на 2018 г. Юниците, заявени за подпомагане по схемата, дори да са родени в цитирания период не могат да бъдат използвани за доказване на изискването за регистрирани новородени телета. Принципът по схемата е, че за всички допустими животни по схемата се получава единен размер на ставката и следователно е логично да се изпълняват еднакви условия. По тази причина изискването за 0.4 телета на допустимо животно е приложимо за всички животни, за които се иска подпомагане като това изискване се изпълнява от телетата от родилите крави. Наличието на новородени телета в стопанството се проверява в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ за периода от 1 октомври 2017 г. до 21 30 септември 2018 г. По тази причина е препоръчително фермерите да не забравят да подадат за регистриране всички новородени телета своевременно.

Помощта по схемата се изплаща до 250-то допустимо за подпомагане по схемата животно в стопанството. Размерът на помощта по схемата се определя на брой допустими за подпомагане животни, за които има минимален брой родени и идентифицирани телета.

Земеделските стопани могат да заменят заявените животни с други животни, отговарящи на изискванията за подпомагане по схемата към момента на замяната, при условие че извършат замяната в срок до 20 дни от края на събитието, което я е наложило, и заявят писмено в срок до 7 работни дни от деня на замяната в съответния отдел „Прилагане на схемите и мерките за подпомагане” в областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ извършената замяна.

Схемата за месодайни крави под селекционен контрол също изисква доказване на новородени телета за стопанството. Те трябва да съответстват най-малко на 0.5 телета на допустимо за подпомагане по схемата животно за периода от 1 октомври на 2017 г. до 30 септември на 2018 г. Наличието на новородени телета в стопанството се проверява в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ за периода от 1 октомври 2017 г. до 30 септември 2018 г. По тази причина е препоръчително животновъдите да не забравят да подадат за регистриране всички новородени телета своевременно. Размерът на помощта по схемата се определя на брой допустими за подпомагане животни, за които земеделските стопани са доказали изисквания минимален брой новородени и идентифицирани телета. Прилага се модулирана ставка за първите 250 (включително) допустими животни на всички стопанства и за над 250-то допустимо животно, която е по- висока за първите 250 животни.

В Схемата за обвързано подпомагане за овце-майки и/или кози- майки в планински райони (10-49 животни) няма изменения.

козеферма с Боер на "Агро Юстина"При схемата за обвързано подпомагане за овце-майки и/или кози- майки под селекционен контрол също не се виждат промени спрямо миналогодишните изисквания. 

Ако заявите за подпомагане животни от някоя от следните породи: Синтетична популация Българска млечна; Плевенска черноглава овца; Лакон; Асаф; Аваси; Хиос; Българска бяла млечна коза; Англонубийска коза; Тогенбургска коза; Саанска коза; Алпийска коза е необходимо да докажете реализирането на количества мляко и/или млечни продукти в еквивалент мляко, съответстващи на най-малко 70 кг за допустимо за подпомагане животно по схемата. Документите, доказващи реализация на мляко трябва да са с дата в периода 1 октомври 2017 г.-30 септември 2018 г.

Ако заявите за подпомагане животни от някоя от следните породи: Ил дьо Франс; Мутон шароле; Старопланински Цигай; Родопски Цигай; Кавказка тънкорунна; Асканийска тънкорунна; Североизточна българска тънкорунна; Тракийска тънкорунна; Карнобатска тънкорунна; Романовска; Боер е необходимо да имате регистрирани новородени приплоди, съответстващи на най-малко 1 новороден приплод на допустимо за подпомагане животно. Регистрацията на новородени приплоди в стопанството ще се проследява в Системата за идентификация и регистрация на животните на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за периода 1 октомври 2017 г.-30 септември 2018 г.

Ако заявите за подпомагане животни от някоя от следните автохтонни породи: Каракачанска овца; Копривщенска овца; Сакарска овца; Котленска овца; Местна старозагорска овца; Местна карнобатска овца; Тетевенска овца; Западностаропланинска овца; Брезнишка овца; Софийска (Елинпелинска) овца; Средностаропланинска овца; Среднородопска овца; Медночервена шуменска овца; Дъбенска овца; Реплянска овца; Бяла маришка овца; Вакла маришка овца; Калоферска дългокосместа коза; Местна дългокосместа коза (Малашевски тип); Българска виторога дългокосместа коза; Местна дългокосместа коза нямате задължение за доказване на реализирано мляко и/или новородени приплоди, но животните следва да отговарят на всички останали условия за допустимост.

В случай, че отговаряте на всички условия за допустимост по схемата за обвързано подпомагане за овце-майки и/или кози-майки под селекционен контрол и схемата за преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки (обвързана с производството) за едно животно, можете да заявите само една от двете схеми по Ваш избор. Като бенефициент Вие можете да кандидатствате и по двете схеми, но едно и също животно можете да заявите и съответно да получите за него подпомагане само по една от двете схеми.

По схемата за биволите няма промени – отново се изисква доказване с фактури на 400 кг мляко от животно.

По схемата за преходната национална помощ за говеда (необвързана с производството) допустими за подпомагане са земеделските стопани, които към последния ден за подаване на заявленията за подпомагане от текущата кампания (11 юни 2018 г. – при стандартна кампания без удължаване на периода за подаване на заявления), отглеждат в стопанствата си поне 70% от референтния брой животни, отглеждани към 28.02.2009 г.

По схемата за преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки участват земеделските стопани, които отглеждат в стопанствата си: 50 или повече овце-майки, или 50 или повече кози-майки, или 50 или повече овце-майки и/или кози- майки. По тази схема периодът на задържане на животните е най-малко 100 дни от деня, следващ последния ден за подаване на заявленията за подпомагане. За Кампания 2018 г. периодът на задържане на животните по тази схема е от 12 юни (включително) до 19 септември (включително) 2018 г. (при стандартна кампания без удължаване на периода за подаване на заявления).

В случай, че животновъдите отговарят на всички условия за допустимост по схемата за обвързано подпомагане за овце-майки и/или кози-майки под селекционен контрол и схемата за преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки (обвързана с производството) за едно животно, те могат да заявят само една от двете схеми.

открит ден на черешата в Института по овощарствоПо схемата за обвързано подпомагане за плодове документите, които ще се използват за доказване на добиви за Кампания 2018 трябва да са издадени в периода 1 февруари 2018 г.-31 януари 2019 г.

Освен подаването на заявление за подпомагане за Кампания 2018 в периода 1 до 31 януари 2019 г. кандидатите следва да представят и декларация по образец за произведената продукция през годината на кандидатстване, както и документи, които доказват нейната реализация, в съответните областни дирекции на Държавен фонд „Земеделие“-РА, отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане“. Представените документи ще бъдат изпращани за проверка в НАП. Земеделските стопани получават завишено плащане на площ за първите до 30 хектара, за които имат право на подпомагане, и плащане с по-нисък размер за допустимите за подпомагане площи над 30 ха.

По схемите за подпомагане на земенчуци и оранжерийни зеленчуци няма промени.

 

 

Leave a Comment