Димитър Бочев: Зимата ще свали това правителство

Протестите ще продължат, а исканията ще са абсурдни, защото хората са невежи, предполага писателят-дисидент
Димитър Бочев

Димитър Бочев:Ще ядем само плода, който можем да си отгледаме

„Зимата ще свали това правителсто, защото чудеса не стават. Нито цените ще паднат, нито доходите ще се вдигнат.“ Това предрече пред Нова телевизия писателят-дисидент Димитър Бочев. Авторът на няколко сборници с разкази и романи, както и дългогодишен журналист от радио „Свободна Европа“ предположи, че протестите ще продължат. Той очаква те да са с все така безумни искания, като това за премахване на монополите и национализация на енергийните дружества. „Те са абсурдни“, възкликна Бочев.

Разговорът му във „Всяка неделя“ започна с фразата: „Нищо хубаво не става и едва ли нещо хубаво ще стане.“ Според Бочев днес българинът изживява взривоопасна смесица от глад и невежество, от социална и духовна бедност. Според него една от причините да стигнем до това задънено място е в това, че не сме си преработили миналото. Не сме си изяснили историята от времето на социализма и прехода след това. И до днес комунизмът не е тема, дори не е в училищната история, така както е в Румъния и в другите бивши държави от социалистическия блок. Според него трябва да не бягаме, а да преживеем болката, защото без болка няма биография.

Именно на това невежество, на тази „липса на преработка“, Бочев отдава исканията, които дойдоха от протестите през зимата. „Говореха за пряко участие на народа във властта и други неща. Така започна фашизмът, така започна и комунизмът“, даде пример Бочев.

„Ние сме народ не на аналитичното, а на митичното мислене. Чакаме някой да дойде и да ни свърши работата – да вдигне заплатите, да заживеем по-добре“, каза той. Според него обаче няма да получим друго освен това, което сами си изработим. За съжаление обаче повечето българи предпочитат да се носят от събитията, вместо сами да се включат в тях и да станат техни съавтори.

Няма спасители, сами сме. „Само малоумници от „Атака“ могат да обещават вдигане на заплатите до 1000 лева и намаляване на цените“, изненадващо вметна гостът на „Всяка неделя“, а Кеворк Кеворкян очевидно се притесни. „Не мисля така“, каза водещият. „Ще трябва да попитаме Волен Сидеров.“

Като колега и приятел на убития Георги Марков, Бочев се подсети какво е споделил той с него 10 дни преди смъртта си. „За мен няма и капка съмнение, че един ден ще се избавим от комунизма. Как обаче ще се избавим от балканизма, акълът ми не го побира“, чудел се тогава Георги Марков.

Leave a Comment