Елиминирайте вредните насекоми в градината с пестицид от природата

Сухото слънчево време доведе до намножаване на вредните за градината насекоми, които се хранят с растенията. Трябва ли всички положени грижи – от засаждането през копаенето и поливането, да бъдат опропастени от инсектите? Те убождат плодовете, смучат листата и са като една безчислена армия, която е окупирала територията. Точно сега, когато зеленчуците и плодовете зреят, не може да се третира с инсектициди, защото те имат къс или дълъг карантинен срок, който трябва да бъде съобразен. Има обаче едно мощно природно средство, което може да бъде използвано за прочистване на градината.

Домат с дървеница, която масово  наричат миризливка

Домат с дървеница, която масово наричат миризливка

Нарича се нийм. Това е азиатско дърво, чиито полезни свойства в Индия използват вече повече от 2 хиляди години.

В нашите магазини за здравословни храни предлагат нийм като масло и като пудра.

Рецептата с нийм на пудра е изпитана и е следната:

Две супени лъжици от растението се кипват в два литра вода и се свалят от огъня. Добавят се четири супени лъжици смлян лютив червен пипер. Отварата се оставя да изстине. Прецежда се и количеството се долива с още 7-8 литра вода. Сместта е готова за третиране с пръскачка.

Растенията се обливат добре – по-рано сутрин или по-късно вечер. Ефектът е видим – насекомите изчезват от градината. Това не означава, че след седмица няма пак да се появят. Затова се препоръчва третиране с тази смес да се прави всяка седмица.

Петър Чавдаров

Доц. Петър Чавдаров

„Възможно е методът да е добър, но само за зеленчуци и плодни дръвчета в двора. За стопанско производство не е практичен за използване заради времето, което е нужно за направата му“, коментира пред Агро Пловдив доц. Петър Чавдаров, завеждащ Растителна защита в Института по растителни генетични ресурси в Садово. Земеделците, които искат да използват щадящи растителнозащитни средства, купуват готови биологични продукти.“

Доц. Чавдаров добави, че през сухия летен период има сериозна атака на цикади, трипсове и акари по зеленчуците, които са векторни преносители и на болести. Срещат се и дървеници, хората обикновено ги наричат миризливки.

Заради пролетно-летните продължителни валежи пък болестите снижиха добивите както при житните, така и при другите култури. „Кафявата ръжда в Северна България намали реколтата от пшеница с до 30%“, припомни доц. Чавдаров. „Някои по-чувствителни сортове пъпеши бяха поразени от кубинска мана и антракноза. Доматите пострадаха от бактериози, алтернария, мана, пиперите от вертицилийно увяхване и вирози.“

Leave a Comment