Сдружението на стопаните на патици разработва програма за ликвидиране на Инфлуенцата

събрание на патицовъдите в РаковскиУтре, 8 ноември, Професионалната организация на производителите на водоплаващи в България ще предложи на ръководството на Българската агенция по безопасност на храните програма за ликвидиране на Инфлуенцата по птиците. Веднага след протеста в понеделник от организацията започнаха да работят по програмата, което продължава и днес, съобщи пред Агро Пловдив Иван Йовчев от УС.

На извънредното Общо събрание на организацията миналия петък патицовъдите коментираха, че Агенцията по храните не си върши достатъчно добре работата по овладяване на заразата. Борислав Спасов от УС заяви, че не всички стопани са коректни към правилата за превенция на болестта – някои пускат патиците на открито и спомагат за разпространение на заразата. Той каза, че БАБХ не контролира достатъчно тези стопани и в същото време не е дала права на организацията, за да може също да извършва контрол и да санкционира недисциплинираните патичари.

Пред нашия вестник председателят на Съюза на птицевъдите в България проф. Димитър Белоречков също посочи, че агенцията не може да обхване фермите с патици, които не спазват правилата за биосигурност и са развъдници на Инфлуенца. „От болестта фермите за бройлери и кокошки търпят по-голяма вреда, тъй като те обичайно са големи животновъдни обекти. Кокошките по-лесно се разболяват, докато при патиците болестта може да мине незабелязана заради невисоката смъртност. Според проф. Белоречков броят на стопанствата с патици се е увеличил след като преди две години птичия грип започна да поразява птицефермите. Той посочи, че Инфлуенцата е нахлула чрез внос на унгарски патета, а не чрез дивите птици.

 

 

 

 

Leave a Comment