Д-р Дамян Илиев увери, че спанакът в търговската мрежа е безопасен

2111751804Спанакът в търговската мрежа е безопасен, увери снощи пред бТВ директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев. Той добави, че пакетите спанак с татул са иззети и няма риск за потребителите. Татулът при производителя от Пловдивско е попаднал заради технологията на отглеждане (машинно прибиране – б.р.) заедно с други треви, които не са опасни при консумиране. Дамян Илиев повтори отново, че пакетажният цех на фермера не е регистриран в БАБХ и затова не е бил контролиран.

Директорът категорично отказа да съобщи името на фирмата на земеделския производител. От една страна – нямал право, а от друга е възможно истината да е по-различна. Илиев даде пример със сигнала преди доста време за отровни печурки (от Полша), заради които имаше натровени потребители. Тогава от БАБХ са изпратили проба от гъбите в италианска лаборатория, която отхвърлила съмнението, че токсинът е в печурките. Последваща проверка в дома на пострадалите установила, че семейството се е отровило с билка, от която си приготвяли чай и която съдържава въпросния токсин.

За птичия грип в страната директорът на БАБХ коментира, че това е сериозна за страната тема. Според него не се спазват мерките за безопасност от някои фермери и това е основната причина за разпространение на заболяването. Когато поискахме да затегнем мерките, птицевъдите организираха протест, посочи д-р Илиев. (В същото време от сдружението на производителите на патици обвиниха агенцията, че упражнява слаб контрол върху животновъдните обекти и поискаха той да бъде по-стриктен – б.р.). Директорът почти отхвърли възможността да се манипулира бройката на заразените и убити птици с цел да се получи по-голямо обезщетение, но призна, че това все пак е възможно, когато труповете се заравят, вместо да се изгарят. При инсинераторите е по-трудно това да се случи, тъй като се знае какъв е капацитетът им и спрямо времето на работа, може да се изчисли и броя на изпепелените птици.

Относно чумата по дребни преживни, Дамян Илиев заяви категорично, че фермата на Ана Петрова в град Болярово е доказано заразена с вируса на болестта.

Leave a Comment