Земеделските министри на ЕС ще дискутират нов регламент за финансиране на ОСП

сградата на ЕК в БрюкселМинистерският съвет одобри позицията на България за заседанието на Съвета на
Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 19 ноември в Брюксел. Министрите ще обменят мнения по предложението за регламент относно финансирането, управлението и мониторинга на Общата селскостопанска политика /ОСП/ и регламент за общата организация на пазара на селскостопански продукти.

Очаква се Европейската комисия да информира министрите за актуалното състояние на пазарите на мляко и млечни продукти, захар и свинско месо.

Комисията ще представи актуална информация и за работата на Оперативна група за селските райони на Африка, след което министрите ще проведат обмен на мнения по темата за текущите предизвикателства в областта на растителната защита.

На заседанието на Съвета се очаква държавите-членки да постигнат политическо споразумение по предложението за регламент на Съвета за определяне на възможностите за риболов за 2019 и 2020 г. на някои запаси от дълбоководна риба.

На провелото се на 15 октомври в Люксембург заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство Австрийското председателство представи доклад за напредъка в техническото разглеждане на предложението за регламент за Стратегическите планове на Общата селскостопанска политика. Комисията представи актуална информация за заболяването Африканска чума по свинете в ЕС, давайки повече подробности за епидемиологичната ситуация и предприетите мерки за контрол.

Leave a Comment