Търговците на земеделска техника са пас на Черния петък

Черният петък отвъд Атлантика

Черният петък отвъд Атлантика

Черният петък е утре и потребителите вече цяла седмица обмислят как и кога да атакуват магазини и сайтове за онлайн търговия, за да се сдобият с желани стоки на по-изгодни цени. Black Friday е измислен във Филаделфия, САЩ, преди близо 60 години и оттогава досега тази конкретна търговска тактика завладява все повече държави, включително и България. Черният петък е винаги последният петък на ноември. Репортажи от света всяка година показват огромни опашки предимно пред магазини за техника, които започват да се образуват още малките часове на ранния петък, а когато вратите на търговския обект отворят, нерядко се стига до сблъсъци между посетителите.

Вече се знае, че някои сайтове ще обявят началото на Черния петък още в първите минути след полунощ. Част от електронните магазини са обявили колко бройки компютри, смартфони, телевизори и т.н ще пуснат за продан в този ден, така че бързината е много важна. Не са рядко случаите обаче, в които търговците наистина злоупотребяват, за да повишат интереса към съответния продукт. Например обявяват за определен модел телефон, че при нормална цена от 1077 лв. го пускат на 699 лева. А всъщност въпросният смартфон извънпетъчно струва 750 лева и намалението на практика е по-малко от обичайните 10%.

В Черния петък се предлагат с намаление предимно черна и бяла техника – дребна и едра, парфюми, някои мебелни магазини правят отстъпки, търговци на дрехи и обувки също участват, обзавеждания за баня, магазини за детски стоки и т.н.

На въпрос на Агро Пловдив към офиса на Българската асоциация на търговците на агротехника /БАТА/ дали някой от членовете има намерение да обяви намаление на инвентар или машини утре, отговорът бе категорично отрицателен: „Ние не участваме в Черния петък! Правим намаление в дните на изложението.“

Ако сте пропуснали да закупите нещо, което ви е необходимо, не забравяйте, че много от онлайн магазините задържат намалените цени през целия уикенд след Черния петък и чак до понеделник, който наричат Кибер понеделник.

Leave a Comment