Държавата ще предоставя на младите фермери от 10 до 50 дка без търг

Земята ще може да се ползва по договори за 10 или 30 години според текстове в законопроекта за земята

Васил ВасилевМладите фермери със стопанства до 200 декара ще могат да наемат дърготрайно държавна земеделска земя по пазарни цени. Те няма да наддават за нея в търгове, тя ще им се полага, ако бъдат одобрени, след като заявят намерението си да наемат ресурса. Това е залегнало в раздел VII, чл. 172 в Законопроекта за собствеността, поземлените отношения и опазването на земеделските земи.

С тази преференция ще разполагат физически лица на възраст до 40 години, както и  еднолични търговци (ЕТ) и еднолични дружества с ограничена отговорност (ЕООД), учредени от такива лица, регистрирани по Търговския закон. Право да кандидатстват ще имат млади фермери, които обработват не повече от 200 дка земеделска земя, независимо от формата на стопанисване или вида собственост. Освен това те трябва да са регистрирани като производители по Наредба 3, да не са в производство по несъстоятелност или ликвидация, да нямат парични задължения към ДФ „Земеделие“ и държавата, и други условия, посочени в законопроекта.

Младите фермери можат да получат до 10 дка държавни земи, за да отглеждат зеленчуци. До 20 дка, за да създадат трайни насаждения. До 50 дка за едногодишни полски култури.

Срокът за отдаване под наем или аренда за зеленчукови култури и за отглеждане на едногодишни полски култури е до 10 стопански години, а за създаване и отглеждане на трайни насаждения – до 30 стопански години.

Тези, които желаят да се възползват от предимството, че са млади фермери, ще трябва до 10 януари на текущата стопанска година да заявят намеренията си пред съответната областна земеделска дирекция, като посочат землищата, в които желаят да наемат земя от държавния фонд, културите, които възнамеряват да отглеждат и необходимата им площ.

Областният директор възлага изготвяне на пазарни оценки на заявените имоти. Извършва се съгласуване с министерството. Оповестяват се пазарните цени и накрая областният земеделски директор подписва договори с кандидатите.

За безвъзмездно ползване земеделските земи от държавния поземлен фонд могат да се предоставят на Министерството на отбраната, на МВР и други ведомства. Министърът на земеделието, храните и горите може да предоставя за безвъзмездно ползване земи и на научни, научно-производствени и учебни заведения, на местата за лишаване от свобода, на ловни стопанства, както и на структурни звена към Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, необходими за осъществяване на основната им дейност. Това е посочено в чл. 177 и чл. 178.

Законопроектът бе публикуван за обществено обсъждане в сайта на МЗХГ на 17 декември т.г. и до 17 януари 2019 г. ще тече срокът за обществено обсъждане. 

Leave a Comment