Малки и средни производители на плодове и зеленчуци получават помощ за хладилни камери

До 50 на сто от инвестицията ще бъде платена от държавата, схемата ще тръгне преди прибирането на реколтите

Градината отдясно, отляво– хладилната база за съхраняване на 1728 тона продукцияДържавна помощ ще получат производителите на плодове и зеленчуци за насърчаване на развитието в сектора. По предложение на бранша допустимите инвестиции се предвижда да са хладилни камери и техника за съхранение на продукцията. Това съобщи вчера по време на среща с браншови организации заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева.

Подпомагането е насочено към малки и средни земеделски стопани. Максималният интензитет на помощта е до 50% от приемливите разходи за един инвестиционен проект на един бенефициер.

Целта на схемата за подпомагане е стимулиране на инвестиционния процес в сектор „Плодове и зеленчуци”,  повишаване на конкурентоспособността, качеството на произведената продукция, както и да бъдат подпомогнати производителите за преодоляване на трудностите по съхранение на продукцията и бъдещата реализация на пазара. Предвижда се помощта да се предоставя на земеделски стопани, както и на признати групи или организации на производители в сектор „Плодове и зеленчуци“.

Според представители на браншовите организации има висок интерес към държавно подпомагане, свързано с техника за съхранение на произведените от тях продукти. Средствата ще могат да се използват, както за покриване на разходи за закупуване на хладилни камери, така и за машини за сортиране на реколтата.

Според зам.-министър Вергиния Кръстева идеята е финансирането да може да се използва преди събирането на тазгодишната реколта.

Leave a Comment