ДФ „Земеделие“ бави плащане по училищните схеми на фирма саботирана от зам.-министър Чавдар Маринов

„Ню Проджектс Продукт“ бе обвинена през август 2018 г. в схемаджийство от Маринов

ДФ „Земеделие“ все още не е платил заявените разходи на „Ню Проджектс Консулт“ЕООД, което е одобрено за доставчик по схемата „Училищен плод“. За това алармира късно снощи в писмо до медиите собственикът на дружеството Милена Рашева. Според Наредбата за прилагане на училищните схеми фондът трябва да се разплати с доставчика до три месеца от подаване на заявката. 

В писмото Рашева съобщава, че не е постъпило плащане от самото начало на прилагане на схемата за учебната 2018/2019г., въпреки че разходите на фирмата са заявявани ежемесечно пред фонда. На 23 май 2019г. дружеството е отправило покана за доброволно плащане към ДФ“Земеделие“ за възстановяване на направени разходи по доставки през месеците ноември и декември 2018 г. и януари 2019 г. Отговор от ДФЗ все още няма. „Недоумяваме как е възможно държавата чрез ДФ“Земеделие“ да поеме ангажимент към децата и учениците в 800 учебни заведения на територията на РБългария като одобри заявител за извършване на доставките на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти, и да не ги изплати. Още повече, че правителството обяви образованието за свой приоритет“, пише в писмото. 

„Ню Проджектс Консулт“ ЕООД е одобрен заявител съгласно Акт за одобрение изх.№ 01-2600/5426 от 16.10.2018г., издаден от изпълнтелния директор на ДФ „Земеделие“ за извършване на доставки по схема „Училищен плод“, финансирана от ЕФГЗ и националния бюджет.

Чавдар Маринов

Чавдар Маринов

Точно заради одобрението на „Ню Проджектс Консулт“ от ДФ „Земеделие“, през август 2018 г. Чавдар Маринов, който по това време бе изпълнителен директор на Българската асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци, а от от този месец е 5-ти зам.-министър на аграрното министерство, даде нарочна пресконференция. На нея той обвини, че Милена Рашева в схемаджийство. С двете фирми, с които тя е кандидатствала пред фонда за доставки на плодове и зеленчуци в учебните заведения –  „София плод“ООД и „Ню проджектс консулт“ЕООД, Рашева е успяла да получи одобрение и да стане доставчик на 217 хиляди деца, които представляват 44% от всички деца, включени в схемата „Училищен плод“, съобщи тогава Маринов. В същото време тя набързо се е регистрирала миналата година като земеделски производител, за да получи предимство при оценяването. Земеделските площи, които е заявила (общо 185 дка, пръснати в 4 области), обаче няма как да произведат продукция, достатъчна, за да осигури плодове и зеленчуци на толкова много ученици и деца от детските градини, посочи на пресконференцията Чавдар Маринов. Той настоя в наредбата на намери място формула, която изчислява капацитета на производство на всеки кандидат.

Прочети още: Хитра схема за привличане на пари по „Училищен плод“

В края на писмото Милена Рашева заявява, че ако фондът не изплати разходите на фирмата, „Ню Проджектс Консулт“ ЕООД ще предприеме законоустановени действия за принудително събиране на дължимите суми от учебните заведения, на които е доставил плодовете и зеленчуците съгласно издадения акт за одобрение. 

Leave a Comment