ФАО повиши индекса на цените на зърното през юни с 6,7%

Индексът на млечните продукти спадна с 12%

жътваСветовните цени на храните се понижиха леко през юни, тъй като по-ниските цени на млечните продукти и растителните масла компенсираха значително поскъпването на цените на царевицата и сега те са много близки до нивото от миналата година, според доклад на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) към ООН, публикуван днес.

Индексът на храните на ФАО, който следи месечната динамика на международните цени за основните групи храни, включени в световната търговия, е средно 173 пункта през юни, което е с 0,3% по-малко, отколкото през май.

През юни индексът на цените на зърното на FAO се повиши с 6,7%, тъй като вероятното намаление на доставките на царевица от САЩ доведе до повишаване на цената й, като рикошира и върху цената на пшеницата. Цените на ориза остават като цяло непроменени.

Индексът на цените на захарта на ФАО през юни нарасна с 4,2% в сравнение с предходния месец, което беше силно повлияно от засилването на бразилския реал спрямо долара.

За разлика от това, индексът на ФАО за цените на млечните продукти спадна с 11,9%, отбелязвайки първия си спад за пет месеца поради слабото търсене на сирене и масло.

Индексът на ФАО за цените на зеленчуците се понижи с 1.6% през месеца, като цените на палмовото и соевото масло намаляха поради отслабване на търсенето в световен мащаб и съответно на очакванията за богата глобална доставка.

Индексът на цените на месото на ФАО се е увеличил с 1,5% в сравнение с ревизираната му стойност през май, което се дължи на голямото търсене на внос от Източна Азия на овнешко, свинско и птиче месо, за да се компенсира липсата на вътрешно снабдяване поради разпространението на Африканската чума по свинете.

Нова прогноза за производството на зърно

ФАО също публикува днес „Обобщение на търсенето на зърнени култури и на зърно”, като запази прогнозата си за световното производство за 2019 г. непроменена от юни на нивото от 2,685 млн. тона, което е с 1,2% повече в сравнение с 2018 г. Част от растежа през тази година се очаква заради увеличаване на производството на пшеница.

Очаква се световното производство на пшеница да нарасне с 5,6% през 2019 г., достигайки почти 771 милиона тона, благодарение на рекордното производство в Индия. За сметка на това се очаква световното производство на фуражно зърно да спадне до 1 398 милиона тона тази година поради лоша реколта в някои части на Африка, Китай и особено в САЩ. Световното производство на ориз се очаква да достигне 516 милиона тона, което е близо до високото ниво от 2018 година.

Очаква се световната консумация на зърнени култури да надхвърли 2,708 млн. тона през 2019/20 г., което е с 1% повече от предходната година, като потреблението на пшеница и ориз ще расте с по-бързи темпове.

ФАО понижи прогнозата си за световните запаси от зърно в края на 2020 г. до 828 млн. тона, което е с около 3,2% по-ниско от нивото им по време на откриването на сезоните. Спадът се дължи на очакваното намаление на запасите от царевица с 12.4%, предимно заради срива в производството на Китай и САЩ. Световните запаси от пшеница ще се увеличат с 4,5%. Като цяло съотношението на запасите към потреблението на зърно трябва да остане на относително високо ниво от 29,6% за периода 2019-2020.

Според прогнозите световната търговия със зърнени култури ще се увеличи с 2% до 415 млн. тона, а на пшеницата почти ще се удвои.

Leave a Comment