Срокът за авансови плащания за конверсия на лозя и инвестиции в изби се удължава

От 19 до 20 август (два дни) ще може отново да се кандидатства по мярката за конверсия на лозя

лозя, жена бере грозде във Вила ЮстинаСрокът за заявяване на авансови плащания за 2019 г. по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ и по мярка „Инвестиции в предприятия“ по Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019 – 2023 г. ще бъде удължен до 25 септември. Това е записано в преходните и заключителни разпоредби в проекта за изменение и допълнение на Наредба № 6 от 2018 г. за условията и реда за предоставяне на финансова помощ по програмата. Проектът е публикуван днес на сайта на МЗХГ.

Сроковете са удължени съответно с 15 и 20 календарни дни.

Новият срок е мотивиран с допълнителния прием на проекти след изтичане на първоначалния срок за кандидатстване, който бе до 8 февруари за конверсия на лозя и до 27 юни за инвестиции в предприятия. Вторият прием по мярката за конверсия на лозя, който ще е в периода 19-20 август, е обявен след като се е установило наличие на свободни средства по мярката за конверсия на лозя. Именно това е наложило удължаване на сроковете с цел да се осигури възможност за навременно подаване на заявления за авансово плащане от страна на бенефициентите, които ще сключат договори за повече площи с винени сортове лозя.

Изменения в Наредба за изменение е предвидена промяна в разпоредбата, която дава основание на кандидатите по мярка „Популяризиране в трети държави“ да заявяват авансови, междинни и окончателни плащания за одобрените дейности по промоционалните проекти. В действащата наредба се допуска за авансови, междинни и окончателни плащания могат да кандидатстват само заявители с проекти, които получават 50 на сто възстановяване на разходите от Европейския фонд за гарантиране в земеделието. След предвидената промяна на авансово, междинно и окончателно плащане ще имат право всички заявители с проекти по мярка „Популяризиране в трети държави“ – с финансиране на до 50 на сто от ЕФГЗ и с финансиране на до 80 сто от ЕФГЗ и държавна помощ.

 

Leave a Comment