Тичай и медитирай! 12 г. от смъртта на Шри Чинмой

Шри ЧинмойНа 11 октомври светът отбелязва 12 г. от смъртта на индийския духовен учител Шри Чинмой. Неговите инициативи за мир са кръстосали земята надлъж и шир с „Peace run“ – международна щафета, която се провежда от 1987 г. досега. Миналата година европейският маршрут на Пробега започна от София, а факелът бе запален от изявени български спортисти и кмета Йорданка Фандъкова. Тази година щафетата отново премина през България – от Свищов до Варна, в края на септември.

Шри Чинмой е вдъхновител и на най-дългия маратон в света Себенадминаване“ от 3100 мили (5 000 км), който се провежда ежегодно в Ню Йорк. През 2019 г. сред малцината финиширали бе и българинът Тодор Димитров – „Ел Капитан“, който в продължение на 51 дни и 17 часа тичаше, преодолявайки натрупващата се умора.

В Пловдив ежегодно се провежда „Шри Чинмой Маратон“ при Олимпийския гребен канал.

Ученици на Шри Чинмой от България, Европа, Австралия, САЩ често изнасят лекции за медитация в страната. Всеки един разказва за по-различния, по-смислен, радостен и пълноценен живот, който хората биха имали, ако медитират дори и само по десет минути на ден, за да открият истинските ценности – мир, светлина, любов, мъдрост, вяра в хаотичния ритъм на времето.

Последователи на духовния учител изнасят концерти по света с песни по текст и музика на Шри Чинмой. Залите в големите градове на страната ни неведнъж са се пълнили от публика, която търси отговори на въпроси извън ежедневните страхове, болки и амбиции, свързани с материалния живот. Тази година на 16 ноември в София в Централния военен клуб и на 17 ноември в Пловдив в Дома на културата „Борис Христов“ ансамбълът на Сахадева Торпи ще изнесе два незабравими концерта, с музика, която достига до сърцето.

Шри Чинмой посети България два пъти – през 2000 г., когато обяви страната ни за „Цвете на мира“ и изнесе концерт в Зала 1 на НДК. И в началото на 2007 г. във Варна, когато написа песен за България.

Той остави на света духовни и философски книги, рисунки, музика, поезия, спортни вдъхновения в желанието си да го направи по-осъзнат и хармоничен. Напусна го на 76 г. и 45 дни след рождения си ден.

 

Leave a Comment