Кирил Домусчиев: Защо ми е да увеличавам мощности в България? По-добре другаде!

Най-сериозната ми грешка в бизнеса беше сделката за Български морски флот

„В момента най-големите страхове на бизнеса са свързани с това какво ще се случи с цената на

Кирил Домусчиев

Кирил Домусчиев каза още, че няма година, в която политици да не са му искали рушвети. Подробности обаче отказа.

електроенергията„, разкри Кирил Домусчиев. Собственикът на „Биовет“ – Пещера, Български морски флот, „Адванс пропърти“, ФК „Лудогорец“ и други, не отхвърля възможността управляващите да решат да намалят тока за населението и в същото време да повишат цената му за бизнеса. „Големият проблем е, че нашата индустрия плаща най-скъпия ток в Европа“, заяви пред Дикoff той.

Домусчиев цитира одиторската компания KPMG, според чиито проучвания това е безспорен факт – няма индустриалец на континента, който да плаща енергията по по-висока тарифа от българските си колеги. Бизнесменът цитира и доклада на Европейската комисия от 22 май, според който и природният газ за българската индустрия е на непоносимо висока цена. „Докладът казва, че цената на газа в България е 5 пъти над средната за Европа“, каза Кирил Домусчиев.

„По тази причина аз вече не искам да разширявам мощностите си у нас, разширявам ги в други държави“, призна той. Темата за тока и газа е болна тема за бизнеса. Българските индустриалци, които са и най-големи консуматори на енергия, губят конкурентността си, заяви събеседникът.

Кирил Домусчиев обясни, че 10-те процента данък печалба само на пръв поглед изглеждат добре. Но ако към тях добавим местните данъци и такса смет, заедно с осигуровките, се оказва, че данъчната тежест е 30-40 процента, според сметките на индустриалеца. Той уточни, че местните данъци са съвсем непредсказуеми и се плащат още преди да си спечелил нещо. „Общините често увеличават налозите, а да не говорим за цената на водата – 600 пъти я вдигнаха в последните години“, възкликна събеседникът.

В началото на разговорът той уточни, че активите на компаниите, които управлява с брат си, са над 1  милиард евро. Фамилията прави бизнес в над 80 държави, като основият предмет на дейност е в сферата на ветеринарната медицина и биотехнологиите. 99% от продуктите направени в страната се изнасят. Американската Ситибанк е партньор на Домусчиеви, а това съдружие отваряло доста врати.

Домусчиев определи като най-сериозната си бизнес грешка купуването на Българския морски флот през 2007 г. Той посочи, че цената на дружеството е била изключително висока, корабите – стари, служителите прекалено много, а синдикатите – силни.

Разговорът на Сашо Диков с Кирил Домусчиев протече зад бронираните стъкла на кабинета на бизнесмена, пред маса, облицована с крокодилска кожа.

 

Leave a Comment