Животновъдите, които сами произвеждат соя, ще бъдат насърчени

Комисарят по земеделие Януш Войчеховски иска ЕС да си произвежда протеиновите фуражи, без да се налага внос от Америка
За 10 месеца вносът на соя от САЩ е нараснал 121%

Януш ВойчеховскиЕС трябва постепенно да върви в посока на намаляване на вноса на соя от трети страни, макар и не за една нощ, като подкрепя производството на протеинови култури в Европа, заяви в понеделник (16 декември) еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски. Бихме могли систематично да намалим вноса на соя и чрез насърчаване на производството на фуражи в животновъдните стопанства“, каза той пред Euractiv.

Миналата седмица новият комисар от Полша спомена за вноса на соя от американския континент, когато се занимаваше с въпроса за намаляване на мащаба на транспортирането на фуражи или селскостопански продукти на дълги разстояния в съответствие с новата политика на ЕС в областта на храните – стратегията Farm to Fork (F2F).

Вграден във водещата европейска програма „Зелена сделка“ на Урсула фон дер Лайен, основният принцип на F2F е да съкрати доколкото е възможно пътя на цялата селскостопанска хранителна верига чрез подкрепа за проекти, насочени към намаляване на дълги транспортни маршрути за суровини и животни.

За Войчеховски е от съществено значение да подкрепи фермерите от ЕС, които отглеждат животни, като ги хранят със самостоятелно произведени фуражи в стопанството към  фермата.

„Това ще отнеме време и ще се случи постепенно. Сега няма да забранявам соята „, заключи Войчоховски.

Въпреки това, ограничаването на вноса на соя по принцип влиза в сблъсък с търговската политика, провеждана от миналата Европейска комисия, припомня Euractiv.

През юли 2018 г. тогавашният председател на Комисията Жан-Клод Юнкер се съгласи да внесе повече соя от САЩ, за да успокои потенциално катастрофален спор относно тарифите за стомана и алуминий с Вашингтон и да започне преговори за укрепване на търговските отношения.

Така, от юли 2018 г. до средата на април 2019 г. вносът на соя в САЩ се увеличи със 121% в сравнение със същия период на предходната година и понастоящем САЩ е най-големият доставчик на соя в Европа с дял от 72%.

В началото на 2019 г. Комисията разреши вноса на соя също и за производство на биогорива, като помогна на САЩ да ограничи последствията от търговското напрежение с Китай, заради което износът на соя от САЩ спадна до нула през предходните месеци.

Соята също е една от най-експортираните стоки към ЕС на южноамериканските държави в Меркосур и ще бъде ключов аспект в процедурата за одобрение на Споразумение за свободна търговия (ССТ) между ЕС и страните от Южна Америка.

Очаква се задълженията, които Меркосур налага по отношение на износа на соеви продукти за ЕС, да бъдат намалени или дори премахнати, заяви служител на Комисията на неотдавнашен технически брифинг.

Leave a Comment