Председателят на ЕК призова държавите да не бавят веригите на доставки

Европейската комисия въведе ограничение върху износа на защитни атрибути

Урсула фон дер ЛайенПредседателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди вчера (15 март), че страните от ЕС, които налагат гранични проверки заради коронавирусната пандемия, заплашват веригите за доставки и увеличават рисковете от недостиг.

Фон дер Лайен обяви, че вътрешният пазар на ЕС трябва да продължава да обменя стоки.

„Хиляди шофьори на автобуси и камиони са заседнали по вътрешните граници на паркингите, което създава повече рискове за здравето и нарушава нашите вериги за доставки“, каза тя, цитирана от Euractiv.com.

„Ако сега не предприемем действия, магазините ще започнат да срещат трудности при попълването на запасите си от определени продукти, идващи от други места на единния пазар.“

Фон дер Лайен спомена, че Германия, икономическата централа на ЕС, се е присъединила към редица други държави за ограничаване на преминаването на граница. Но докато германските мерки понастоящем се прилагат само за три държави, други съседни страни като Полша, Чехия и Дания също са затворили границите си или въведоха строги ограничения.

И Естония и Литва съобщиха в събота, че ще затворят границите си за повечето чуждестранни посетители.

„В този момент на криза е от изключителна важност да продължим вътрешния си пазар“, каза фон дер Лайен.

Износът на медицинско оборудване – под контрол

ЕС увеличава усилията си да координира борбата срещу вируса във всичките си 27 държави-членки. Фон дер Лайен обеща да направи „всичко, което е необходимо“, за да помогне на Италия, в която днес вече има 21 157 инфектирани с коронавирус, след като само за 24 часа новите случаи са почти 3500. Общият брой на починалите е 1441.

За да защити собствените си доставки за борба с коронавируса, в неделя Европейската комисия наложи ограничения върху износа на маски и друго защитно медицинско оборудване. На първа линия са болниците и здравните работници, които в някои части на Европа и са изправени пред недостиг на медицинско оборудване, особено в Италия, която се превърна в епицентър на пандемията.

„Приехме днес схема за разрешение за износ на защитно оборудване. Това означава, че такива медицински стоки могат да бъдат изнасяни в страни извън ЕС само с изричното разрешение на правителствата на ЕС “, каза фон дер Лайен.

„Това е правилното нещо, което трябва да направим, защото се нуждаем от това оборудване за нашите здравни системи.“

Ограниченията важат за маски, защитни очила и козирки, защитни облекла.

Решението ще се прилага и за Великобритания, която все още е в своя „преход“ след Brexit, така че ще продължи да получава износ на продуктите от ЕС, като от Острова се очаква да не изнася извън блока.

Фон дер Лайен подчерта необходимостта страните от ЕС да споделят оборудване помежду си, като се противопоставят на националните забрани за износ, наложени по-специално от Франция и Германия, като контрапродуктивни.

По-рано през деня комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон заяви, че след „интензивни дискусии“ с Берлин и Париж, те са се договорили да разрешат износ, по-специално за Италия, най-засегнатата в Европа страна.

Производството на защитни средства в блока е съсредоточено в няколко страни – Чехия, Франция, Германия и Полша.

Фон дер Лайен заяви, че Комисията работи с индустрията за увеличаване на производството и ще започне в понеделник съвместна програма за обществени поръчки с националните правителства за комплекти за тестване на коронавирус и вентилатори за обдишване на тежко болните.

Leave a Comment