ЕИБ кредитира със 700 млн. евро селското стопанство, ЕК – с инструмента SURE

Европейската инвестиционна банка ще подкрепи иновативни и екологични проекти

vue generale pivot 20Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) обяви старта на нова инициатива за финансиране, която има за цел да отключи близо 1,6 милиарда евро инвестиции в сектора на селското стопанство и биоикономиката. Финансирането в размер на 700 млн. евро има за цел да подпомогне частните компании, работещи във веригите на производство и преработка на храни, биологични материали и биоенергия. Тя ще бъде гарантирана от бюджета на ЕС по линия на Европейския фонд за стратегически инвестиции (EFSI), който формира финансовия стълб на „Инвестиционния план за Европа“.

Програмата за кредитиране ще даде възможност за директно кредитиране на инвестиции от частния сектор в диапазона от 15 милиона до 200 милиона евро, като размерът на заема от ЕИБ варира от 7,5 милиона до 50 милиона евро. Целевите инвестиции ще подкрепят опазването на околната среда и ефективността на природните ресурси, възобновяемата енергия, иновациите, конкурентоспособността и енергийната ефективност. Програмата ще допринесе за запазването и създаването на работни места в селските райони и следователно ще насърчи развитието на селските райони и териториалната интеграция в целия ЕС.

Програмата е продължение на първия заем от 400 милиона евро за селско стопанство и биоикономика, който беше стартиран през 2018 г. и е почти изцяло ангажиран. Първият програмен заем предизвика значителен интерес на пазара с редица проекти, възникнали с корпоративни и кооперативни контрагенти в няколко държави от ЕС (например Франция, Полша, Ирландия, Италия и Латвия).

Прочети още: Европейската инвестиционна банка отпуска 400 млн. евро за селскостопанския сектор

Европейската инвестиционна банка осигури изгодни кредити за млади фермери, но България ги проспа

ЕК заделя 100 млрд евро за да задържи хората и бизнеса на повърхността

Европейската комисия допълнително увеличава отговора си на пандемията от Covid-19, като предлага да се създаде инструмент за солидарност в размер на 100 милиарда евро, който да помогне на работниците да запазят доходите си и да помогне на бизнеса да остане на повърхността чрез инициативата за солидарност, наречена SURE. Предлага се също така да се пренасочат всички налични структурни фондове към отговора на коронавируса.

Земеделските производители и рибарите също ще получат подкрепа, както и най-нуждаещите се.

Европейското земеделие и риболов имат съществена роля в осигуряването на храната, която ядем. Те са силно засегнати от кризата, която удря веригите за доставка на храни и местните икономики, които секторът поддържа.

Както при структурните фондове, използването на Европейския фонд за морско и рибарство ще бъде по-гъвкаво. Държавите-членки ще могат да предоставят подкрепа:

  • на рибарите за временно прекратяване на риболовните дейности;
  • на производителите на аквакултури за временно спиране или намаляване на производството и предоставяне на подкрепа;
  • и на организации на производители за временно съхранение на продукти от риболов и аквакултури.

Комисията също така скоро ще предложи набор от мерки, за да гарантира, че земеделските стопани и други бенефициенти могат да получат необходимата им подкрепа от Общата селскостопанска политика. Например чрез удължаване на срока за въвеждане на заявления за подпомагане, за да могат администрациите да ги обработват; увеличаване на аванса за директни плащания и плащания за развитие на селските райони, и предлагане на допълнителна гъвкавост за проверки на място, за да се сведе до минимум нуждата от физически контакт и да се намали административната тежест.

Leave a Comment