Прогноза: Изкупните цени на кравето мляко през май няма да паднат

Млечните продукти у нас остават скъпи, въпреки че обичайно поевтиняват през сезона
България е с най-голям ръст в ЕС при количествата изкупено мляко за първите два месеца

Пазар на суровото мляко и продуктите в България

млекопроизводствоПредвижданията на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) за изкупните цени на кравето мляко през май е да забавят своя сезонен цикъл на намаление. Причината е, че цените на крайните млечни продукти не намаляват, а търсенето остава високо, въпреки че цените на сухото мляко и на другите суровини на европейските пазари вървят надолу.

Маслото и кашкавал „Витоша“ задържат ценовите си нива в страната. В сравнение с предходната година, при кашкавала се наблюдава тренд към повишение, вероятно поради пазарната несигурност в обстановка на КОВИД-19.

За първите два месеца са преработени 8 981 хил. л. повече мляко от предходната година. Произведени са по-големи количества от краве сирене (+2 332 т.), краве сирене с добавени растителни мазнини (+166 т.), краве мляко за пиене с добавки (+121 т.) и масло (+13 т.). Най-значимо намаление има при заквасените млека (- 1148 т), пресните пакетирани млека (-321 т.) и сметаната (-19 т.).

Стартовите изкупни цени на овчето мляко остават сравнително ниски – около 1,10 лв/л. Продукцията от овче мляко е предназначена предимно за износ, който в тази обстановка е затруднен и неблагоприятно засяга производителите.

Млечната верига в света

Изкупеното мляко в ЕС за първите два месеца в сравнение с 2019 г. се увеличава с 3,5% (537 хил. т.), под влияние на добрите изкупни цени. Най-голям ръст се наблюдава в България (7,7%), Гърция (6,3%), Чехия (5%).

Спот пазара Лоди в Италия бе затворен през втората и третата седмици на март. В края на март цената на сурово мляко бе 0,30 евро/л, спад с 14% спрямо началото. За април цената е 0,30 евро, почти без колебания. Цената е с 19% под средната цена по договорите за изкупуване и е резултат от силно засегнатия обществен сектор за хранене в Европа.

Всички млечни продукти в Съюза отбелязват спад през април. Масовите ограничения пред обществените заведения за хранене доведе до понижаване търсенето на дълготрайни млечни суровини (сухо мляко и масло), докато при продуктите за пряка консумация, цените остават слабо засегнати. Цените са съответно (- 15%) за обезмасленото мляко, масло (-16%), сирене Чедър (-2%), суроватка (-4%).

ЕК предвижда помощ за частно складиране в сектора на млякото и месото заради КОВИД-19. Размерът на помощта е 15,57 евро на тон за фиксирани разходи за съхранение и 0,40 евро за тон на ден договорно складиране. Договорният период на съхранение е между 60 и 180 дни.

Търговия и политики

Европейският млечен борд разкритикува предложените от ЕК мерки за частното складиране. Второто предложение на Комисията за разрешаване на организации на производители на мляко за доброволно ограничаване на произвежданите обеми, няма да има очакваният ефект. Според ЕМБ правилната реакция на кризата в млечния сектор е едновременно координирано намаление на произвежданите обеми във всички държави членки. Подкрепата за складиране не е успяла да спре или ограничи кризисната ситуация в миналото, тъй като не предотвратява свръхпроизводството, а поради натрупването на запаси засилва натиска върху пазарните цени, което дори може да удължи кризисния период.

Вероятно производителите от Нова Зеландия ще бъдат най-слабо засегнати от пандемията. Благодарение на географската си изолираност, съчетано с ниската гъстота на населението, разпространението на заразата е овладяно. В момента проблемите пред млекопроизводителите са свързани най-вече със затрудненията пред износа, закъдето е предназначено преобладаваща част от производството

Leave a Comment