ДФЗ ще заплаща до 60% от разходите на лозари при събиране на реколтата на зелено

Фиксираната цена на разходите по отстраняване на гроздовете е 1155,48 лв./ха, е записано в променената Наредба 6
лозя, жена бере грозде във Вила ЮстинаНе 50%, както бе досега, а 60% от разходите на лозари, избрали да приложат мярката „Събиране на реколтата на зелено“, ще бъдат компенсирани по Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019 – 2023 г. Това е записано в обнародваните днес, 15 май 2020 г., в „Държавен вестник“ изменения в Наредба №6 за условията и реда за предоставяне на държавна помощ по програмата.
Отпада ограничението мярката да се прилага за лозови насаждения само до 35-ия хектар.
За първи път е посочена и базова цена на разходите за отстраняване на гроздовете и тя е  1155,48 лв./ха.
В наредбата са посочени много ясно условията при които помощта по мярката се намалява или въобще не се изплаща. Те са допълнени към чл. 87 и гласят, че ако при проверка се установи разлика над 20 на сто, но не повече от 50 на сто между договорената площ и площта, върху която са извършени операциите по отстраняване на гроздовете, подпомагането се намалява с двойния размер на установената разлика. Когато установената разлика е над 50 на сто, финансовата помощ не се изплаща. В случай, че  кандидатът е извършил операциите по отстраняване на гроздовете на по-голяма площ от договорената, подпомагането се определя въз основа на договорената площ.
В наредбата е записано, че за финансовата 2020 година по мярка „Събиране на реколтата на зелено“ изпълнителният директор на ДФЗ утвърждава образците на документите за кандидатстване по мярката, определя със заповед бюджет по мярката и публикува на интернет страницата на ДФЗ най-късно до 12 юни 2020 г. документите (образците).
До кандидата, който поиска да се възползва от мярката „Събиране на реколтата на зелено“ се изпраща уведомително писмо с указан срок, в който договорът за предоставяне на финансово подпомагане трябва да бъде подписан лично или от упълномощено лице.
В Преходните и заключителни разпоредби се посочва, че срокът за подаване на заявления в ИАЛВ по мярката е до 5 юни 2020 г., а срокът за издаване на заповед на изпълнителния директор на ИАЛВ, с което одобрява или отхвърля заявлението на кандидатите, е не по-късно от 15 юни 2020 г.
Операциите по ръчно отстраняване на гроздовете трябва да се извършат до 20 юли 2020 г.
Допуска се прилагане на мярката за отделни парцели в стопанството. Не се допуска прилагане на мярката върху част от парцел.

 

1 Comment

  1. Алекси Алексиев каза:

    Нали бяха 303лв./дка.(по думите на министъра на земеделието). Защо е тази разлика? На тая сума,никой няма да участва! Или пак някаква недомислица!

Leave a Comment