Калин Терзийски: Хората страдат толкова, колкото си позволяват

Най-важният въпрос за всеки е има ли за какво да бъде обичан

„Хората са склонни да страдат. Вторачили са се в пъпа си и понеже нямат база за сравнение, си казват: „Ужас, ужас! Не съм добре!“ Всъщност, тъй като обществото е предимно консуматорско, тези нагласи са в реда на нещата“. Това са част от разсъжденията на писателя Калин Терзийски, който бе гост в НТВ. „Консуматорското общество има нужда от недоволни хора. Журналистите пък виждат само лошите примери и ги представят. А лошото в живота е толкова, колкото е и доброто“, обясни писателят. „Задачата на всеки от нас е да забелязва хубавите неща. Аз нямам друг шанс освен да съм оптимист“, вдигна рамене белетристът.

Наскоро излезе от печат новият роман на Калин Терзийски „Войникът или упование за обезсърчените“. „В него има една мисъл, която стигаше и без да напиша нищо друго. Но тъй като трябва да печеля, сътворих цял роман“, призна с усмивка писателят. Тя е на свети Августин и гласи: „Хората страдат толкова, колкото си позволяват да страдат“.

На въпроса „Има ли кой да ви обича?“ (това е заглавието на един от белетристичните сборници на Терзийски), авторът отговори: „Ето това е истинският въпрос! Нека всеки си го зададе – Има ли за какво да бъде обичан? И оттук нататък, в минутите, които му остават да живее, да направи така, че има причини да е обичан.“

Leave a Comment