Тръгва схема за подкрепа на плодове и зеленчуци, парите – за местни търговци

От 5-те милиона лева de minimis за търговци на оранжерийни зеленчуци, се усвоиха по-малко от 20%. Останалите 4 милиона лв. ще са насочени отново към магазините

ягоди на тържищетоВъпреки че схемата de minimis, обявена през април в подкрепа пазарната реализация на оранжерийни зеленчуци в условията на Ковид-19 проработи под 20%, УС на ДФ „Земеделие“ реши да я продължи. От 5-те милиона бюджет за оранжерийни зеленчуци са останали неизползвани 4 милиона, които се насочват по нова схема de minimis, този път за оранжерийни и полски зеленчуци и плодове, съобщиха от ДФ „Земеделие“.

Средствата са предназначени за местни търговци – локални хранителни вериги, за да бъдат поощрени да продават българска продукция. Те ще получат средства за продажбата на български  домати, краставици и корнишони, отглеждани на открито и оранжерийно, както и на череши и вишни, праскови и нектарини, кайсии и зарзали, ягоди и малини.

Предложението идва в момент, в който вносът на плодове и зеленчуци е почти блокиран заради изискването всяка партида да се подлага на анализ за пестицидни остатъчи, заплащан от вносителя. Цената на изследване в рамките на три дни е 420 лв. за партида, а за експресен анализ, готов за ден, е 606 лева.

„Средствата ще компенсират част от разходите на търговските обекти за транспорт, логистика, сортиране, опаковане и реализация на българските плодове и зеленчуци в търговската мрежа през 2020 г.“, съобщават от фонда.

Единичната ставка за подпомагане, предвидена за търговските обекти, е в размер на 150 лв. за тон домати, отглеждани на открито или оранжерийно; 100 лв./тон за краставици/корнишони, отглеждани на открито или оранжерийно; 100 лв./тон за череши и вишни; 100 лв./тон за праскови и нектарини; 100 лв./тон за кайсии и зарзали и 200 лв./тон за ягоди и малини. В калкулацията влизат част от разходите на тон, които кандидатът за помощта ще направи за привеждането на продукцията в търговски вид.

Продукция в търговските обекти имат право да предлагат земеделски стопани, заявили през Кампания 2020 участие по схемата за обвързано подпомогане за плодове и зеленчуци, отглеждани на открито и оранжерийно производство или признати от министъра на земеделието, храните и горите групи и организации на производители, чиито членове са зявили през Кампания 2020 участие по схемата за обвързано подпомогане за плодове и зеленчуци, отглеждани на открито и оранжерийно производство. Обектите за търговия трябва да бъдат регистрирани по чл. 12 от Закона за храните и да са вписани в публичния регистър на БАБХ. За да получат средствата те трябва да докажат пред фонд „Земеделие“ с фактури, че са изкупили продукцията от земеделските стопани след датата на решението на УС на ДФ „Земеделие“, не по-късно от 31 юли 2020 г. и са извършили плащане към тах. Срокът за кандидатстване по схемата е от 1 юли до 31 юли 2020 г., като до 10 август трябва да се представят документи за изкупената продукция. Изплащенето на помощта е до 31 август 2020 г.

Указанията за държавната помощ и съпътстващите ги регистри ще бъдат публикувани на сайта на ДФ „Земеделие“.

Leave a Comment